Pol van Boekel (rechts) samen de andere leden van Team Kuipers op de foto.
Pol van Boekel (rechts) samen de andere leden van Team Kuipers op de foto. Foto: Foto: KNVB/Media

"Afgerekend op één moment"

Vierlingsbeek | Thuis in Vierlingsbeek kijkt Pol van Boekel (40) terug op het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. Als assistent van scheidsrechter Bjorn Kuipers was hij vier weken van huis. "Voor vier wedstrijden. We hebben als Team Kuipers de wedstrijden Duitsland-Polen, Kroatië-Spanje en Frankrijk-IJsland geleid en ik kwam ook nog in actie als vierde man bij de wedstrijd Zwitserland-Albanië." Met een lach: "Al geloof ik niet dat iemand in Nederland me daarbij als assistent heeft gezien."

Door Ron Koenen

Iedereen heeft het erover: dat ene moment, dat Team Kuipers waarschijnlijk een plek in de halve finales en/of finale kostte. De penalty in het duel Kroatië – Spanje, waarin de Nederlandse arbiter verzuimde een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, nadat de Kroatische doelman Danijel Subasic toen hij de pingel van Sergio Ramos keerde ruim een meter voor de doellijn stond. "We hebben het officieel niet gehoord, want je krijgt geen uitleg, maar we zijn waarschijnlijk afgerekend op één moment, op de uitvoering van de penalty in de zeventigste minuut van de wedstrijd. Wat vervolgens ook niet meewerkte was dat de strafschop werd gemist en dat een groot land als Spanje daardoor werd benadeeld", zegt Pol van Boekel.

Van Boekel had de week voor de finale afgeblokt in zijn agenda bij zijn werkgever Rabobank Horst-Venray. "Je gaat toch voor de finale, het hoogst haalbare. Zeker de eerste dagen was het echt balen, je zit met je gedachten nog zo in het toernooi. Maar het is niet anders, we kunnen terugkijken op een mooi toernooi. Met het team hebben we 270 minuten prima werk geleverd en ook uitstekende beoordelingen gehad. We hadden de wedstrijden onder controle, hebben weinig fouten gemaakt en hadden de acceptatie van de spelers. Alles verliep prima, tot aan die penalty bij Kroatië - Spanje, ja. Dat we naar huis moesten, verraste ons zeker. We waren écht teleurgesteld."

Tijdens het EK verbleven alle arbitrale teams samen in een hotel, in de buurt van Parijs. "Ja, natuurlijk is er concurrentie, want iedereen wil naar de finale toe. Maar het gaat wel op een gezonde, sportieve manier. Met het ene team heb je meer een klik dan met het andere, maar je bent toch vooral met je eigen prestaties bezig. Tijdens het EK mag je ook niet naar huis, de dagen bestaan uit trainen, teams en wedstrijdsituaties analyseren en de focus houden op de komende wedstrijd. En we hebben ook nog drie duels bekeken, waaronder Italië-Spanje, een mooi affiche."

Bjorn Kuipers gaf na het afgelopen EK meteen aan nog naar het WK in 2018 te willen. Of Pol van Boekel in Rusland ook van de partij is, heeft hij niet in eigen hand. "Dan zal de FIFA de spelregels moeten veranderen", legt hij uit. "Want op het WK wordt zoals het er nu voor staat geen gebruikgemaakt van een vijfde en zesde man. Over vier jaar is er weer een EK, dat zou ik nog mee kunnen maken. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt, dat toernooi is nog zo ver weg." Hij richt zijn blik nu op de voorronde van de Champions League, waarin hij op 19 juli het duel tussen Mladost Podgorica uit Montenegro en Ludogorets uit Bulgarije leidt. Vervolgens staat de competitie voor de deur, waarin hij als een van de zeven internationale scheidsrechters vooral in actie komt in de eredivisie. Door de promotie van Serdar Gözübüyük naar groep 1 van de internationale scheidsrechterslijst, viel een droom voor Van Boekel in duigen. "Die mededeling was erg teleurstellend, want ik zou erg graag een duel in de Champions League hebben gefloten. Dat zit er voorlopig in ieder geval niet meer in, maar je weet het maar nooit in de sport. Ik blijf gewoon doorgaan zolang ik er plezier in heb." En hij de ruimte krijgt van zijn gezin. Met een grijns: "Gelukkig kan ik voor de start van de competitie nog even met mijn vrouw en twee dochters op vakantie. Ik heb heel wat goed te maken, want ze hebben me de afgelopen weken vanwege alle trainingskampen vooraf en tijdens het EK natuurlijk wel erg veel moeten missen."