Wout Poels kijkt uit naar de bergen

Limoges| Sky was de laatste ploeg om te defileren onder de toren met de replica van paratrooper John Steel, met zijn witte valscherm hangend aan de kerktoren van Sainte-Mère-Église. Zo hoorde het in een groots eerbetoon aan de bevrijders van 1944, met een tweevoudige Tourwinnaar in de ploeg.

Door Jeroen Wielaert

Het was bedoeld als de climax van de presentatie van een nieuwe Tour die tot een derde zege van Chris Froome moet leiden. Ploegmaat Wout Poels was er kort over, na dat ritje in een antieke legertruck: "Utrecht was mooier, leuker in die bootjes." De geboortegrond van Poels heeft ook genoeg te lijden gehad van de bevrijding – alles van verwoesting van en slachtoffers, alleen minder omvangrijk dan in de Normandische regio Manche. De Blitterswijckse renner heeft genoeg historisch besef. Hij zegt: "Het is best wel indrukwekkend, de historie – alles wat zich daar heeft afgespeeld. Maar voor mij was het in die truck ook weer niet van: nou, nou… Het was gewoon een presentatie."

Net als de andere renners moest hij afrekenen met de belangrijkste tegenstanders van het openingsweekend. Ze kregen te kampen met een combine van guurheid, regen, wind, kou. Samen met Sky kon Poels er afdoende mee afrekenen. "Ja, gelukkig wel. Het is ook altijd heel nerveus. Gelukkig kwamen we daar goed doorheen. Dat is het belangrijkste. We staan er met de ploeg goed voor. Ik voel me goed na vier dagen onderweg, met een paar lange ritten erbij. Ik word elke morgen goed wakker." Hij vertelt het kalmpjes op zijn hotelkamer in Limoges, de avond voor de eerste klassementstest in de woensdagse etappe met finish bergop naar Le Lioran. Hoe zijn de Poelsbenen? "De eerste dag waren ze redelijk goed. Daarna weer even wat moeilijker. Nu wel weer lekker. Dan kijk ik uit naar zo'n eerste klimetappe."

De eerste dagen had hij nog geen echt zware taak. "Nee. Alleen wat jongens uit de wind houden, hand-en-span diensten verrichten, zoals bidons halen. En dan in de finale je niet al te druk maken." Kopman Froome kon ik Cherbourg goed volgen toen het daar voor het eerst omhoog knalde op zondag. Hij verloor geen dure seconden. Poels raakte in de eerste vier dagen al meer dan vier minuten kwijt. Dat is geen enkele zorg voor hem. De spectaculaire Limburgse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik schikt zich makkelijk in zijn rol. "Ik kijk zelf helemaal niet naar het klassement. Het gaat erom een nieuwe Tour te winnen. Voor mij gaat het om veilig blijven, heel blijven. Ik wil zo fris mogelijk aan de bergen beginnen."

Geen denken meer aan zijn zware val van destijds, op weg naar Metz. "Nee, ik zit niet zo lang met die angst. Sommige dingen heb je wel in de hand en andere dingen niet. Daar moet je niet te lang bij stil taan."

Is er dan eigenlijk niets bijzonders gebeurd in de openingsdagen? Daar moet Wout Poels even over nadenken. Dan zegt hij met zijn typerende grijns: "Ik heb een keer een etenszakje gemist. Toen moest ik naar de auto. Zo simpel is het."


Maasziekenhuis jaar START-polikliniek

Beugen | De geboorte van een kind is een spannende gebeurtenis. Wanneer de baby geboren wordt na een zwangerschap korter dan 35 weken, te licht is of de bevalling gepaard gaat met ernstige problemen, komen er voor de kersverse ouders extra zorgen bij.

Voor kinderen die in Maasziekenhuis Pantein geboren of opgenomen geweest zijn, biedt het ziekenhuis sinds een jaar begeleiding op de START-polikliniek. De artsen en verpleegkundigen houden de baby extra goed in de gaten. Een hele geruststelling voor de ouders. Pasgeboren kinderen zijn kwetsbaar. Een baby met een moeizame start, zoals een vroeggeboorte of een moeilijke bevalling, heeft een grotere kans op problemen met gezondheid, groei en ontwikkeling. Om deze kinderen en hun ouders optimaal te begeleiden, werken kinderartsen en kinderverpleegkundigen van het Maasziekenhuis en de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de consultatiebureaus in de regio samen op de START-polikliniek. Onlangs vierde de poli haar eerste verjaardag. In het eerste jaar werden op de speciale polikliniek veertig baby's gezien en begeleid. Moeder Mirjam kijkt terug op de te vroege geboorte van dochter Ella. "Toen de bevalling al met 33 weken begon, sloeg de paniek toe. Zou ons kleintje het wel redden? Inmiddels is Ella 1 jaar en hebben we ons gelukkig maar weinig zorgen hoeven te maken. Onze vragen worden snel beantwoord en de artsen houden haar goed in de gaten." Het lichaam van een te vroeg geboren baby is nog niet volgroeid. Hierdoor kan het kind zichzelf niet goed op temperatuur houden en kunnen er bijvoorbeeld ademhalingsproblemen ontstaan. Ook kan de baby in het begin nog niet zelfstandig drinken.

In het START-team zitten daarom verschillende gespecialiseerde zorgverleners: kinderfysiotherapeuten, een logopediste, kinder- en jeugdartsen en kinder- en jeugdverpleegkundigen. Zij houden de baby goed in de gaten en kunnen snel reageren op mogelijke problemen. Ook te vroeg of te licht geboren kinderen verdienen immers een vliegende START in het leven.


Pielmasters Obstacle Run 2016

Ysselsteyn | Op zaterdag 9 juli wordt in Ysselsteyn de tweede editie van de Pielmasters Obstacle Run gehouden.

Deze run is vorig jaar ontstaan doordat de leiding van de Pielpubers een knallende laatste activiteit wilde organiseren voor haar leden van 11 tot 15 jaar. Uiteindelijk is dit idee in de eerste editie al uitgegroeid tot een activiteit voor alle leeftijden.

De jeugdrun voor 9 tot 15 en een volwassenen run vanaf 16 jaar. Dit jaar worden onder andere een klimtoren, een ijsbad en verschillende waterhindernissen opgebouwd. Opgeven voor dit spektakel kan via de website www.jera70.nl/pielmasters.