Monique Vissenberg neemt zondag deel aan de kunstmarkt Kunstfladder in Venray.
Monique Vissenberg neemt zondag deel aan de kunstmarkt Kunstfladder in Venray. Foto: Henk Lammen

"Mijn passie delen"

Venray | In hartje Venray vindt op zondag 10 juli de zevende editie van de kunstmarkt Kunstfladder plaats. Van 11.00 tot 17.00 uur staan het Hensenius- en Schouwburgplein vol met stands waar kunstenaars hun kunstuitingen presenteren. Monique Vissenberg (51) uit Venray is een van de deelnemers met haar creatief atelier Zus & Zus. "Ik vind het heerlijk om mijn passie met anderen te delen."

Door Henk Lammen

"Nee, het atelier is niet naar mij en mijn zus vernoemd", lacht ze op de onvermijdelijke openingsvraag waar de naam Zus & Zus vandaan komt. "Mijn zus is absoluut niet creatief. Zus & Zus staat voor mijn twee dochters, Annelieke en Danjelle. Die springen, net als mijn man overigens, geregeld bij. En lanceren ook hun eigen ideeën en werken die uit. Zo is het eigenlijk een klein familiebedrijfje." Al op vroege leeftijd was het duidelijk dat ze een creatieve geest was. "Ik ben altijd creatief geweest", zegt ze dan ook stellig. "Als klein kind was ik al bezig met tekenen en knutselen." Na haar middelbare schoolopleiding lag het dan ook voor de hand dat ze een creatieve opleiding ging volgen. Het werd Modevakopleiding Cuppens Geurs, waar ze werd opgeleid tot lerares Modevak. Textiel loopt dan ook als een rode draad door haar leven. Maar ook andere technieken, zoals tekenen en knutselen, zijn voor haar een continu inspiratiebron. Monique verzorgt dan ook een groot scala aan workshops en lessen: van naaien, tekenen en knutselen tot en met werken met keramiek, cadeautjes op maat en smaak, woonaccessoires maken en Diam`s 3D verf. Desgewenst komt ze aan huis voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, een zussendag of vrijgezellenfeest. "In principe kan alles hier of op locatie. De deelnemers hoeven ook niks mee te nemen. Alles staat hier klaar of neem ik mee. Mijn motto is ook niets moet, alles mag. Iedereen kan zich creatief uitleven. Ik probeer er ook altijd voor te zorgen dat er een gezellige, gemoedelijke en creatieve sfeer hangt. De mensen moeten genieten van datgene wat ze doen."

Haar atelier bij de woning in het centrum van Venray straalt een gezellige sfeer uit. Centraal staat een lange, rechthoekige tafel waar de cursisten aan het werk gaan. Aan de muur, in kasten en kastjes en schappen hangen en liggen de materialen die tijdens de lessen en workshops worden gebruikt. Fournituren, stoffen, linten, kant en band, maar ook een gevarieerd aanbod van hobbymaterialen. Van diam's en stempels tot en met inkt en krijtverf. Links en rechts hangen en staan voorbeelden van hoe de materialen in de praktijk worden toegepast. Het is een druk, maar vooral kleurrijk geheel met schilderijtjes, memoborden, knuffels, dierenkopjes en themavoorbeelden voor vader- en moederdag. Monique Vissenberg voelt zich hier als een vis in het water en is trots op haar creatief atelier. Minimaal vier avonden per week geeft ze les, maar ook overdag en in het weekend is ze actief. "Het leuke is om alle mogelijke technieken te combineren. Bezig zijn met mijn handen en ogen, dingen creëren dat is mijn grote passie. En die delen met anderen, jong en oud, tijdens workshops en lessen vind ik geweldig. Alles draait bij mij om creativiteit. De uitdaging is om samen met cursisten nieuwe dingen te doen. Maar ook om een stuk ontspanning te vinden, even de knop omdraaien. Dat ze het idee hebben van 'dit is mijn avond, ik hoef nergens naar te kijken'. Tijdens de lessen komen hier ook hele levensverhalen over tafel. We zijn creatief bezig, maar ook het sociale aspect is minstens zo belangrijk."

Tijdens de zevende kunstmarkt Kunstfladder staat Monique Vissenberg met een stand op het Henseniusplein, pal voor het pand van de voormalige Albert Heijn supermarkt. Ze is een graag geziene gast, want sinds de start was ze alleen vorig jaar door privéomstandigheden niet aanwezig. Niet alleen kijken, maar vooral ook doen is zondag het motto bij haar. "Ik verzorg die dag workshops voor jong en oud. Met silk clay en foam clay, maar ook diam's 3D verf. Heerlijk kleien zonder dat je vieze vingers krijgt. Iedereen kan aanschuiven voor een creatieve workshop en kiezen wat hij of zij leuk vindt."

Meer informatie over creatief atelier Zus & Zus is te vinden op de website www.zusenzusvenray.nl.