Afbeelding
Foto: ron koenen

Onderzoek schaapskooi

Venray | In opdracht van de gemeente Venray onderzoeken acht leerlingen van het Raayland College de haalbaarheid van een nieuwe bestemming voor de schaapskooi, een uit de 18e eeuw stammend monumentaal pand aan de Overloonseweg.

De leerlingen duiken in de geschiedenis van de Venrayse schaapscompagnie om een geschikte bestemming te vinden. Ze bedenken meerdere alternatieven, die ze onderbouwen met enquêtes, turflijsten en zelfs financiële berekeningen. Voor het examenvak 'onderzoek en ontwerpen' van het Raayland College krijgen acht vwo-4 leerlingen van de gemeente Venray de opdracht om een bestemming te bedenken voor de schaapskooi aan de Overloonseweg.

"Dit pand is de enige schaapskooi in de buurt die nog zo mooi bewaard is gebleven", zegt Jos Kniest, die die de ontwikkeling van het buitengebied in zijn portefeuille heeft "Als het leeg blijft staan, is het zo weg." Rob Coopmans, de eigenaar van de schaapskooi, zou graag een bestemming geven aan het monumentale pand. "De schaapskooi was van mijn vader, die er na zijn pensioen dagelijks kwam. Nu hij te oud is geworden, onderhoud ik het en dat valt niet mee. " Toch wil hij er geen afstand van doen: "Het was de ziel en zaligheid van ons pap", vertelt hij. "Maar het zou mooi zijn als ik een compagnon vond, die er wel een bestemming aan kon geven."

De gemeente heeft wel oren naar een nieuwe bestemming en wil graag aan het initiatief meewerken. De Raaylanders hebben een zware klus: "Omdat de schaapskooi op de monumentenlijst staat, kunnen we niet zomaar van alles veranderen", verklaart Niek, een van de leerlingen. "Toch is er wel een markt voor bijvoorbeeld een theehuis, waar men tevens streekproducten verkoopt."

De leerlingen turven namelijk zelfs op een regenachtige zondag namiddag veel, met name oudere, fietsers. Ook bedenken ze een zogenaamde escape-room, waar bezoekers door middel van puzzeltjes, vragen en opdrachten over de geschiedenis van de Venrayse schaapscompagnie een uur de tijd krijgen om te ontsnappen uit de schaapskooi. Zowel Jos Kniest als Rob Coopmans is tevreden over de inzet en ideeën. "Het is goed om te zien dat leerlingen zonder vooraf al te veel kaders te krijgen zelf tot de conclusie komen wat haalbaar is en niet;" meent Jos.

Foto: Eigenaar Rob Coopmans en planoloog buitengebied Jos Kniest namens de gemeente poseren na de eindpresentatie samen met de leerlingen Britney, Geke, Tom, Julia, Niek, Dirk, Sjuul en Sheuly van het Raayland College.