Vanaf links Ans Bistervels, Jet Bovée en Will Kellenaers namen afscheid van Coach4You.
Vanaf links Ans Bistervels, Jet Bovée en Will Kellenaers namen afscheid van Coach4You. Foto: Henk Lammen

"Je krijgt heel veel terug"

Venray | Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor alle vrijwilligers nam het project Coach4you in Venray afscheid van drie mensen van het eerste uur: Jet Bovée, Will Kellenaers en Ans Bistervels. Als blijk van waardering kreeg het drietal een bloemetje en een kleine attentie. "Je geeft iets, maar je krijgt er ook veel voor terug", verwoordt Bovée het gevoel van de afscheid nemende vrijwilligers.

Door Henk Lammen

Coach4you is een landelijk project van Gilde Nederland dat ervoor zorgt dat leerlingen die dat nodig hebben tijdelijk extra ondersteuning krijgen van een vrijwillige persoonlijke coach. De coach begeleidt de leerling, zodat die na verloop van tijd weer op eigen kracht verder kan. Het project streeft er naar dat kinderen van groep 8 van de basisschool anderhalf jaar begeleid worden. Kinderen die in het laatste semester van de basisschool zitten en van wie de leerkracht vindt dat hij of zij een steuntje in de rug kan gebruiken bij de overgang naar de middelbare school. De kracht van het project is dat de coach aan huis komt, met de kanttekening dat het absoluut geen huiswerkbegeleiding is. De begeleiding moet het kind sterker maken, leren te leren. Hoe ga ik om met een conflict? Hoe pak ik het maken van een werkstuk aan? Samen met de coach zoeken de kinderen naar oplossingen. "Het is een enorm waardevol project. Heel dankbaar ook om als vrijwilliger een steentje bij te kunnen dragen. Je kunt kinderen iets mee geven, dat is de uitdaging. Als dat lukt ben je daar blij mee, zeker als je een stukje waardering krijgt van kinderen en ouders", zegt Bovée (69) die negen jaar lang als coach actief was. "Het mooiste is dat je kinderen helpt om op eigen kracht toch hun weg te vinden. Dat geeft zoveel voldoening. Nee, natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk. Met alle kinderen die aan het project deelnemen is iets. Maar je probeert er altijd samen uit te komen."

Coach4you is een preventief project om schooluitval zo veel mogelijk te beperken. Een coach gaat anderhalf jaar lang eens per week op huisbezoek, praat met de leerling en stelt samen doelen op. Een eerste vereiste daarbij is dat tijdens het huisbezoek van de coach minimaal een van de ouders thuis is. De coach heeft ook regelmatig overleg met de ouders en leerlingen over de gang van zaken op school. Coach4you is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, want het huidige aantal van twintig is te weinig om alle kinderen op te vangen binnen het project. "En het laatste wat we willen is kinderen en hun ouder teleurstellen", zegt Ans van Oers. "Op dit moment begeleiden we ongeveer 35 kinderen, een op een. Zo'n 25 coaches is daarom geen overbodige luxe. De kracht van het project is dat als je er in het begin bij bent, je de kinderen echt kunt helpen. De weg kunt wijzen om de stap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs goed te kunnen maken. Kinderen van alle basisscholen in de gemeente Venray, die worden aangemeld door hun leerkracht, zijn welkom voor deze gratis begeleiding. En voor de vrijwilligers is het enorm dankbaar werk."

Mensen die interesse hebben voor het project Coach4you, kunnen een email voor meer informatie sturen naar ansvanoers@home.nl of overloontjes@gmail.com.