Afbeelding
Foto: ron koenen

Kalligrafie in Venrays Museum

Venray | In het Venrays Museum is van 9 juli tot en met 2 augustus de minitentoonstelling De lijn in jezelf te zien.

Karin Drieshen, Roelie Kruiderink, Fredie Heintjes en Odile Berben beoefenen al jarenlang samen kalligrafie, onder leiding van Maria Vennekens. Maar ze tekenen ook volgens de zentangle-principes, ze verzamelen en maken boekenleggers. Al werkend met deze kunstvormen kwamen ze er achter dat ze op weg waren om de lijn in zichzelf te vinden. Iedere bezoeker mag proberen, die lijn in zichzelf te ontdekken of gewoon naar huis te gaan met een zentangle-tekening, een gekalligrafeerde tekst of boekenlegger. Zentangle is een methode om met eenvoudige lijnen en herhaalbare patronen kunstwerken te maken ter grootte van een bierviltje. De lijnen in een zentangle patroon concentreren de aandacht alsof je mediteert. Je hoofd wordt leeg, zodat er ruimte komt voor nieuwe gedachten.

Gummen doe je niet, want fouten in je leven kun je ook niet uitgummen. Je kunt ze wel omvormen tot iets nieuws, zoals je de 'fout' in de tekening verwerkt in een nieuw geheel. Kalligrafie is de kunst van het mooi schrijven. De Romeinen, christelijke monniken, Middeleeuwse gilden, Islamitische schrijvers en Japanse penkunstenaars beoefenden de kalligrafie. Sinds de boekdrukkunst is uitgevonden is die vorm van kalligrafie overbodig geworden. Rond 1850 herleefde de kalligrafie, eerst als hobby, maar later als volwaardige kunstvorm. Kalligrafie vergt een jarenlange studie en oefening. Het uitoefenen van kalligrafie, zentangle of het verzamelen en maken van boekenleggers kan een rustmoment in het leven zijn. Het museum dat geopend is van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur is gelegen aan de Eindstraat 8 in Venray, telefoon (0478)583880, e-mail info@venraysmuseum.nl, www.venraysmuseum.nl.


Leukste kroegbaas

Overloon | Kroegbaas Hay Bos van café-partycentrum Bos uit Overloon mag zich De leukste kroegbaas van Nederland 2016 noemen. De kroegbaas kreeg van de meer dan 160 ingeschreven kroegbazen de allermeeste stemmen. De meest populaire kroegbaas van Nederland kreeg zijn titel overhandigd door Ricky Berkers van de feestact Geen Stempel. De competitie werd voor de tweede maal georganiseerd door feestact Geen Stempel en webcompany Cannonball Media. Vorig jaar won de Oosterhoutse kroegbaas Martin van Rooij van Keldercafé DownTown. Net als Martin van Rooij krijgt ook Hay Bos een optreden van Geen Stempel cadeau. De stamgast die Hay heeft opgegeven mag rekenen op een mini vakantie. Geen Stempel is bekend van onder andere de singles Sjansen, Dansen tot 's morgens vroeg, de feesthit Brabo Leef en de carnavalskraker De brugwachter.