Mooi resultaat Vriendenkring

Overloon | Fanfare Vriendenkring uit Overloon heeft op het Meister Rongen Peeltoernooi in Meijel een uitstekende prestatie geleverd.

In de eerste divisie kreeg Vriendenkring voor de uitvoering het predikaat goed-zeer goed. Het optreden van Vriendenkring werd beoordeeld door de in de muziekwereld beroemde Pierre Kuijpers. Het fanfareorkest speelde als inspeelwerk het vurige Flashing winds en vervolgde haar programma met een tweetal bijzondere werken.

The Sunken Village, gecomponeerd door Philip Stark, beeld een oude legende van het Maasdorp Urmond uit. In deze legende werden de Urmondenaren bestraft voor hun zedeloosheid door middel van een overstroming waarbij veel doden vielen.

Een combinatie tussen vrolijke carnavalsmuziek toen nog niet duidelijk was dat het water kwam en de zware tonen van de overstroming; een niet alledaags stuk. Fanfare Vriendenkring vervolgde haar programma met Resurgam van Eric Ball. In dit stuk wordt de ongeneeslijke ziekte van zijn vrouw beschreven. In het stuk luister je naar de eerste diagnoses, de hoop, het onheilspellende bericht dat het niet meer beter wordt en dan…berusting. De hemel komt eraan. Een enorme muzikale uitdaging waar Fanfare Vriendenkring maanden aan repeteerde. Jurylid Pierre Kuijpers was onder de indruk: "Dank je wel, eindelijk echt muziek gehoord."


Ingezonden

Glasvezelssoap

Venray blijkt politiek gezien steeds vaker tot op het bot verdeelt. Neem nu het glasvezelproject. De ambitievolle doelstellingen van het glasvezelweb Venray werden bij lange niet gehaald. Niet voor het aantal deelnemers, sponsors en tot waar het zou worden aangelegd. Vele aanpassingen volgden, maar men bleef volhouden. Er werd overal aangeklopt, sponsoren en de provincie, maar men zag er niets in. Toen kwam de gemeente in actie en jawel het is rond, maar hopeloos verdeeld. Ik vraag me af hoe het kan dat er nooit en te nimmer wordt geluisterd naar de burgers (70% wil dit niet). CDA en Samenwerking uiteraard wel als voorstander en dat snap ik ook. Van alle deelnemers (vooral in de dorpen en buitengebieden) stemt 80% CDA, dus politiek gezien moet het CDA wel. Ander krijgt men een afstraffing bij de volgende verkiezing. Samenwerking moet wel voor zijn, want Ike Busser is voor (onder het motto i(k)ke, i(k)e en de rest kan…. Helaas gaan mijn liberale vrienden hier ook mee akkoord. Alternatieven werden ook miniem te kijk gezet. De voorzitter van Glasweb Venray heeft genoeg complimenten voor het initiatief gekregen, maar blijkbaar slecht naar de tegenstanders geluisterd. Ik ben echt niet tegen glasweb, maar zeg nu eerlijk. 70% wil het niet en we zijn toch één Venray. Ik snap dat de buitengebieden dit wel willen. Ik hoop dat dit gaat werken, want ik denk niet dat degene die mee doen dadelijk het gelach gaan betalen als dit fout loopt. De politici die wij als burgers kiezen luisteren toch nooit en de burger is linksom- of rechtsom toch de klos. Het risico is te groot en de volgende dingen zijn voor vele inwoners veel belangrijker en wel: de zorg, werkloosheid, infrastuctuur (winkels en onderhoud wegen) en vooral sociale huizen voor zowel woningzoekers als vluchtelingen of asielzoekers. Al deze dingen zijn echt in ieders belang. Kijk naar alle onrust over deze issues, maar ze zijn niet belangrijk genoeg. Eigenlijk schaam ik mij als Venraynaar.

W. Peters, Venray

Wel werken, niet wonen...

Steeds is er verzet als het om de huisvesting van Polen gaat. Zij leveren een forse bijdrage aan de plattelandseconomie maar een goede woonplek wordt ze daar niet gegund. Voor de oude melkfabriek moet het bestemmingsplan worden aangepast en politieke partijen pleiten nu voor onmogelijke tussenoplossingen. Iedereen moet er tijdelijk kunnen huren! Sinds wanneer ben je huurder in een hotel?

Arbeidsmigranten van verschillende nationaliteiten zijn er ook welkom, dat lijkt me vanuit exploitatiedoelen noodzakelijk. De initiatiefnemers willen goede huisvesting voor werknemers/arbeidsmigranten die hier kort/tijdelijk werken. Daar kan toch niets op tegen zijn en het siert ze dat ze hun verantwoording nemen. De werknemers wonen tijdelijk in een hotel en zo worden misstanden zoals slechte huisvesting met woekerprijzen voorkomen. Helaas heeft de politiek deze problemen tot nu toe niet kunnen voorkomen of oplossen.

Oplossing: Regel dat het om een hotelvoorziening gaat. Daarmee kunnen nadere eisen met betrekking tot uitstraling, kwaliteit en veiligheid (toezicht) afdoende geregeld worden. In de hotelshop, de hotelbar en restaurant kunnen de gasten en bezoekers bijna alles van hun gading vinden. Al komt het 'Polenhotel' net in Leunen op de grens met Venray, het is in het kader van medezeggenschap geen uniek vraagstuk voor of van Leunen. Het betreft de gehele gemeente Venray. Anders moet het plaatsnaambordje Leunen maar 100 meter richting Leunen verplaatst worden. Zoek ook naar passende locaties elders zoals in Venray op het St. Annaterrein. Dit verloedert en de ontwikkeling blijft uit. Hier kan ook een arbeidsmigrantenhotel komen zodat de neerwaartse spiraal daar wordt doorbroken. We hebben de arbeidsmigranten hard nodig voor werk dat autochtonen maar al te graag laten liggen of gewoonweg niet meer kunnen.

Theo Swinkels, Venray