Historie Veulen

Veulen | Carnavalsvereniging Ut Dartele Veule uit Veulen houdt op zondag 17 juli voor de zevende keer het vijfjaarlijkse Veulens Historie Herleeft.

In en om het centrum van het kleine Venrayse kerkdorp is tijdens dit evenement van alles te beleven. Bezoekers kunnen getuige zijn van demonstraties zoals rogge maaien, dorsen en vlegelen, het persen van stro en olie, klompen maken, manden vlechten, ijzer smeden, hout snijden, beeld houwen, een schaapherder met kudde, schaapscheren en het spinnen van wol, breien en wassen.

Daarnaast worden in diverse kramen hobby's als kaarten en poppen maken, graveren en schilderen beoefend. Verder worden diverse verzamelingen van huishoudelijke apparaten, gereedschappen, rugspuiten, duivenklokken, oorlogsmaterialen en bidprentjes tentoongesteld. Ook oude auto's, tractoren en melkmachines ontbreken niet. Op diverse podia is ruim aandacht voor muziek, dans en klederdrachten. In de tent wordt een groot accordeontreffen gehouden. Voor VHH 2016 is het thema De Fiets.

De grote publiekstrekker is enkele weken geleden geplaatst in het weiland voor de woning van de familie Holtermans aan de Veulenseweg 23 in Veulen en ook een aantal bijgeplaatste gekleurde fietsen trekken de aandacht. Inmiddels worden overal in het dorp door inwoners fietsen geplaatst. Nieuw is de boom die bij de kerk geplaatst wordt. In deze boom komen bidprentjes van overleden Veulenaren te hangen.

Veulens Historie Herleeft duurt van 10.30 tot 18.00 uur.