Nicole Schellekens evenaarde tijdens het NK opnieuw haar persoonlijk record.
Nicole Schellekens evenaarde tijdens het NK opnieuw haar persoonlijk record. Foto: Jan Schellekens

"Alles moet kloppen"

Venray | De 17-jarige Nicole Schellekens is afgelopen weekend tijdens de Nederlandse atletiekwedstrijden in Breda negende geworden bij het hoogspringen. Met een sprong van 1,65 meter evenaarde zij haar persoonlijk record. Het geheim van een goede sprong is voor haar gemakkelijk uit te leggen. "Alles moet kloppen", aldus de jonge atlete uit Venray.

Door Henk Lammen

Op 7-jarige leeftijd begon Nicole Schellekens met atletiek bij ATV Venray. Bij de pupillen op alle werp-, spring- en loopnummers. Een jaar of zes later specialiseerde zij zich in het hoogspringen. Naast de algemene atletiektrainingen trainde ze een tot twee keer per week specifiek in deze discipline. Met succes want in 2014 werd ze derde bij het NK junioren indoor. Het was een topjaar, haar beste jaar tot op heden, want tijdens de Limburgse kampioenschappen kreeg ze bij het hoogspringen de gouden medaille omgehangen. Tijdens hetzelfde LK werd ze eveneens eerste met de estafetteploeg.

Het Venrayse atletiektalent kreeg daarna voor het eerst te maken met tegenslag. Nicole kreeg last van een vervelende blessure. Ze had te maken met een jumpersknee. Een hardnekkige blessure die vaak voorkomt bij jonge atleten in de groei. Met veel geduld werkte ze aan haar herstel om zich weer te kunnen meten met de beste jeugdatleten van Nederland. Met succes want tijdens het NK evenaarde ze haar persoonlijk record dat ze in juni tijdens de LimBra-baanwedstrijden in Helmond en Venlo had aangescherpt. Twee weken geleden werd ze met dezelfde hoogte Limburgs kampioen.

Resultaten die niet uit de lucht zijn komen vallen. "Een lange winter met veel trainingen was de basis om dit te kunnen doen. Onder begeleiding van bondscoach Rini van Leeuwen werden de trainingen opgevoerd naar zes keer per week", kijkt ze terug.

Het gaf haar veel afleiding in een tijd van eindexamenstress. De havoleerlinge van het Raayland College kreeg twee weken te horen dat ze geslaagd was. "Vanaf die tijd was de focus op de NK gericht, een hele grote, maar ook formele wedstrijd. Ruim van te voren doe je een warming-up. Daarna verzamelen alle atleten zich in de callroom. Als jouw onderdeel aan de beurt is ga jij met jouw concurrenten de baan op voor de wedstrijd. Dat maakt het extra spannend, maar zorgt er wel voor dat je sneller afgekoeld bent."

De Nederlandse titelstrijd was afgelopen weekend dan ook een droom die uitkwam. Het is absoluut een voorlopig hoogtepunt in haar sportieve carrière. In Breda was ze deelneemster aan de grootste atletiekwedstrijd van Nederland: de Nederlandse juniorenkampioenschappen. Meer dan 1200 atleten in de leeftijd van zestien tot en met negentien jaar streden tegen elkaar om de nationale titels. Met haar negende plaats en een evenaring van haar pr presteerde Nicole Schellekens naar behoren.

De Venrayse atlete is gefascineerd door het hoogspringen. "Bij deze discipline moet alles kloppen", vertelt ze. "De plaats waar je de voeten tijdens de aanloop neerzet, de plaats waar je aan de bocht begint en in welke richting je uiteindelijk afzet. Het luistert allemaal heel nauw. Als alles klopt dan heb je een goede sprong en dan heb je het gevoel dat je zweeft."

De strijd tegen de tegenstanders en zichzelf spreekt haar ook aan. "Ik heb eigenlijk niets met anderen te maken tijdens mijn wedstrijd. De lat wordt op een bepaalde hoogte gelegd en als jij aan de beurt bent mag je er overheen proberen te springen. Dat is anders dan bij de loopnummers, waarbij je tegenstanders vlak voor of naast je ziet lopen. En er is ook het mentale aspect. Tijdens iedere wedstrijd heb je wel eens de gedachte 'hoe ga ik dit nu weer oplossen'. Bijvoorbeeld bij een eerste foutsprong. Iedere wedstrijd is vooral een uitdaging voor me."