Afbeelding
Foto: ron koenen

Aanleg glasvezel start in december

Venray | Op 14 december gaat de eerste schop de grond in voor de aanleg van glasvezel. Ongeveer drie maanden later zijn de eerste aansluitingen actief. Dat maakte voorzitter Martin Houben van Glasweb Venray vorige week woensdag bekend tijdens een persconferentie in het gemeentehuis.

Daarmee wordt fase 1 in gang gezet, waarin de gebieden worden aangesloten met voldoende aanmeldingen. De eerste dorpen die glasvezel krijgen, zijn Vredepeel, Merselo en Ysselsteyn. "We beginnen aan de westkant van de gemeente. Waar precies, weten we nu nog niet", legt Martin Houben uit. "We gaan de glasvezel uitleggen per POP-station, een huisje waarin alle glasvezelkabels van woningen en bedrijven bij elkaar komen."

Het karwei duurt een jaar en kost 9,4 miljoen euro. Daarna gaat de burgercoƶperatie zich richten op het centrum van Venray, waar nog maar 10 procent van de mensen zich voor glasvezel heeft aangemeld. "Dat moeten er veel meer worden", erkent Houben. "Maar we hebben er na dit positieve besluit alle vertrouwen in we in de gehele gemeente de benodigde percentages gaan halen." De voorzitter zat vorige week dinsdagavond tijdens de raadsvergadering met samengeknepen billen op de publieke tribune. De kleinst mogelijke meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de noodzakelijke garantstelling voor het bijzondere project, dat maximaal 17,5 miljoen euro kost. Aan het besluit ging een verhitte discussie vooraf. De tegenstanders (D66, SP, PP2, inVENtief, Pvda) benadrukten de grote financiƫle risico's. Die risico's waren ook voor de provincie en de banken aanleiding om geen garantie te verstrekken. Alleen onder de voorwaarde dat de gemeente Venray garant staat, zijn zij bereid om in te stappen.

"14 stemmen voor, 13 stemmen tegen is een nipte meerderheid", vindt ook Martin Houben. "Wij zijn gepast trots, omdat we liever hadden gezien dat meer partijen hadden ingestemd met dit mooie plan. Zeker omdat dit burgerinitiatief vanuit de wijk- en dorpsraden is opgezet en Venray-breed wordt gedragen. Natuurlijk kleven er risico's aan, maar die zijn beheersbaar en er ligt een goed bedrijfsplan onder. We kunnen nu verder. De kaders voor de financiering zijn geregeld. We gaan de opties nu samen met de gemeente Venray verder uitwerken, want er zijn meerdere mogelijkheden. Ja, natuurlijk geloven we in dit project, de doelstelling is en blijft om glasvezel in de gehele gemeente Venray aan te leggen."

De delegatie van Glasweb Venray op de foto, van links naar rechts Anita Emonts, Theo Kooter, Petra van Duijnhoven, Martin Houben, Elly Keijsers, Theo Zegers en Bart Lemmen.