Ambassadeur Maja Kateman-van Opbergen en voorzitter Mark Schapendonk van Venray Dementievriendelijk.
Ambassadeur Maja Kateman-van Opbergen en voorzitter Mark Schapendonk van Venray Dementievriendelijk.

Venray dementievriendelijk

Venray | Momenteel telt Nederland ruim een kwart miljoen mensen met dementie. De prognose is dat dit aantal, mede door de hogere levensverwachting, in de komende twintig jaar groeit naar 500.000. Velen van hen worden thuis verzorgd door hun partner, kinderen, kennissen of buren. Die helpers worden mantelzorgers genoemd. Zij hebben het zwaar, want mantelzorg verleen je 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Om verschillende redenen dreigen mensen met dementie en hun mantelzorgers in een sociaal isolement te komen. Venray Dementievriendelijk wil daar wat aan doen.

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, kunnen zij ook langer meedoen in de samenleving. Maar dat gaat niet vanzelf. En dan is het goed dat die samenleving weet wat dementie is. Daarom spannen Alzheimer Noord-Limburg, Hulp bij Dementie Noord-Limburg en de gemeente zich in om Venray dementievriendelijk te maken.

"Het was fantastisch om te zien hoe voortvarend het programma 'Venray Dementievriendelijk' is opgepakt", zegt Mark Schapendonk, voorzitter van Alzheimer Noord-Limburg. "De gemeente ondersteunde ons van meet af aan. Wethouder Lucien Peeters zag het belang van het project onmiddellijk in en verklaarde: 'In Venray wonen 650 mensen met dementie. Laten we er samen voor zorgen dat zij zich thuis blijven voelen'. Zo had het project al direct een goede start." Goed voorbeeld doet goed volgen. Al snel werd een breed draagvlak gevonden binnen de Venrayse gemeenschap. Organisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en gezondheidszorg haakten aan. Schapendonk: "We vonden in de samenleving mensen bereid, die ons project mee wilden uitdragen: Venray Bloeit in Shopping! (de centrumondernemers), Horeca Venray, Industriële Club Venray, Rabobank, Wonen Limburg, BiblioNu, Gilde Opleidingen en huisartsenorganisatie Cohesie spannen zich gezamenlijk hiervoor in. Zij zijn onze ambassadeurs." Maja Kateman-van Opbergen, directeur van Reisbureau Vice Versa, is één van hen: "Vele jaren was ik, samen met mijn broers, mantelzorger voor mijn moeder die aan dementie leed. Uit eigen ervaring weet ik hoe zwaar mantelzorg kan zijn, maar ook hoe weinig kennis je hiervan als buitenstaander hebt. Door het programma Venray Dementievriendelijk staat de mantelzorger er straks niet meer alleen voor. Daarom heb ik me aangesloten bij dit fantastische initiatief."

Venray Dementievriendelijk is in November 2015 van start gegaan. Sindsdien wordt er achter de schermen hard gewerkt om het programma op te zetten en vorm te geven. Inmiddels is door BiblioNu een 'Eerste Hulp Bij Dementie' koffer samengesteld. Deze is speciaal bedoeld voor mensen die met dementie worden geconfronteerd, en bevat belangrijke informatie over uiteenlopende aspecten van de ziekte. Voor medewerkers van winkels en banken zijn speciale cursussen en trainingen ontwikkeld. Verheugend is ook de belangstelling onder jongeren voor het programma. Zo is er al een aantal leerlingen van Raayland College en Gilde Opleidingen actief als 'Jonge Ambassadeur'. Zij hebben een belangrijke rol in de promotie van het programma en hebben voor hun leeftijdsgenoten al voorlichtingslessen over dementie gegeven. "Na de zomervakantie worden we breed zichtbaar in Venray", zegt Mark Schapendonk. "In de Week van de Dementie (18-25 september, red.) staan er tal van activiteiten gepland in Venray. Zo is de expositie 'Gezichten van Dementie' te zien in het centrum, voorafgegaan door een lezing hierover in het kunstencentrum. In Luxor Theater vindt een speciale vertoning plaats van de film Still Alice, waarin het verhaal van een jongdementerende vrouw in beeld wordt gebracht. Voor de jongere en oudere jeugd zijn er op het Schouwburgplein tal van ludieke activiteiten en in de Venrayse bibliotheek wordt een Dementheek ingericht, waarin lees- en informatiemateriaal over het onderwerp dementie bijeen is gebracht. Ook wordt er in het centrum een 'dementie informatiepunt' ingericht, dat voor iedereen toegankelijk is." Meer informatie staat op de website www.venraydementievriendelijk.nl en op Facebook.

Maja Kateman besluit: "Venray Dementievriendelijk is een programma dat iedereen in Venray aangaat en waar iedereen zijn steentje aan kan bijdragen, van buurtsuper tot muziekvereniging, van wijkcentrum tot museum!"