De Grote Kerk rond 1905.
De Grote Kerk rond 1905. Oude foto

Grote Kerk rond 1905

Venray | Van de Venrayse St.-Petrus' Bandenkerk, in de volksmond veelal Grote Kerk genoemd, zijn veel foto's gemaakt, maar deze uit circa 1905 is wel een heel bijzondere.

Hierop is naast de vier hoektorentjes een vijfde torentje te zien, namelijk op het tegen de kerktoren gebouwde trappentorentje. De vier hoektorentjes zijn door architect Kuijpers in 1862 toegevoegd. Het rechter hoektorentje aan de voorkant werd in 1935 tijdens een storm vernield.

Het postkantoor, op de foto rechtsboven, was klaar, maar het pand Trynes, in het midden vaag te zien, was nog in aanbouw. Verder zien we centraal vanaf de oude pastorie twee heggen lopen met daartussen een pad.

Dit wordt wel 'het laantje van de deken' genoemd. Verder zien we dat de tuin van slager Goumans doorloopt tot waar nu de onderdoorgang is naast ijssalon De Verleiding.

Vóór de sacristie, rechts beneden, zien we een verzameling van grafzerken met centraal de zuil van Henri Esser. De tuinen van de huizen aan de Grotestraat lopen door tot de Schoolstraat en tot waar nu de Julianasingel loopt.

De huidige klokkenluider was toen normaalschool, een opleiding voor onderwijzers. Waar thans café De Uitmarkt is, woonde destijds de familie Vermeulen (de käöster).

Foto: LGOG kring Venray e.o. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.