Greenport onder de loep

VENRAY | Venray stapt niet blind - samen met de provincie Limburg, Venlo en Horst aan de Maas - in de nieuwe organisatie Greenport Venlo. Voordat eind dit jaar het definitieve besluit valt, stelt de gemeenteraad eerst een onafhankelijk onderzoek in.

Door Henk Willemssen

Dat besloot dinsdagavond een ruime meerderheid van CDA, D66, inVENtief, PP2, PvdA, Samenwerking en VVD. De SP stemde als enige tegen. De socialisten zijn vanaf het begin een felle tegenstander van de Floriade. "Wij geloven niet in sprookjes. Het heeft tot nu toe alleen maar heel veel geld gekost", zei fractieleider Jan Hendriks. "Steeds wordt er geschermd met nieuwe banen. Maar Venray moet geen risico lopen op een grondgebied dat buiten onze gemeente ligt." Van de vijf Floriade-gemeenten zijn Gennep en Peel en Maas al uitgestapt. Zij hebben hun verlies genomen. Venray kampt nog met een schuld van 5,3 miljoen euro van de liquidatie van Greenpark en Villa Flora.

In de nieuwe opzet is Venray de kleinste partij. De verliesgevende exploitaties van de vijf onderdelen Venlo Greenpark, DCGV (Development Company Greenport Venlo), Trade Port Noord, Villa Flora en de Innovatoren werden onder aanvoering van de provincie gesaneerd en in elkaar geschoven. Door deze 'vervlechting' ontstaat Greenport Venlo. De gemeente steekt 2,5 miljoen euro in de nieuwe organisatie plus een lening van 7,5 miljoen euro.

"De provincie was de redder in de nood", zei Remy Aarts (D66). In november en maart werden de raadsleden in vertrouwelijke bijeenkomsten bijgepraat. "We hadden het gevoel dat we in een slecht film zaten", verwoordde Aarts. De zeven partijen eisen meer inzicht in de gevolgen voor Venray. "Daarvoor moet er eerst meer worden uitgezocht en we willen onafhankelijk onderzoek."

Zo heeft wethouder Jan Loonen (CDA) in de onderhandelingen een uitzonderingspositie bedongen. Als enige gemeente mag Venray een bedrijventerrein van dertig hectare ontwikkelen op het eigen grondgebied. Het is alleen bestemd voor Venrayse bedrijven die willen uitbreiden. "We willen meer weten over de spelregels en de consequenties", aldus de D66'er.

Mocht het onderzoek negatief uitvallen dan kan Venray alsnog uitstappen of wijzigingen verlangen in de beoogde opzet. "Wij zijn ervoor gekozen het belang van Venray te dienen", zei Martin Leenders (Samenwerking).