Gemeenteraad Venray steunt project aanleg glasvezel

VENRAY | Het was dinsdagavond een dubbeltje op zijn kant. Uiteindelijk kregen CDA en Samenwerking – de twee fanatieke voorstanders van het glasvezelproject – steun van de verdeelde VVD-fractie. Na lang dubben gingen de liberalen toch akkoord met de garantstelling voor de investering van 17,5 miljoen euro van Glasweb Venray. Met 14 stemmen voor en 13 tegen werd het voorstel aangenomen.

Door Henk Willemssen

Opnieuw was de verdeeldheid in de raad groot bij een belangrijk dossier. Vorige maand bij de keuze van het nieuwe parkeersysteem was de stemverhouding eveneens 14-13. Toen kreeg het CDA de steun van D66 en inVENtief.

De opluchting was enorm in het kamp van Glasweb Venray. Tegenvallende animo bij zowel gebruikers als financiers dreigde het plan te ondermijnen. De gemeente Venray was dinsdag de laatste reddingsboei. Er klonk dan ook een applausje op de publieke tribune toen de stemming op het nippertje gunstig uitviel. Er lag een alternatief op tafel van inVENtief, PP2, SP. De drie partijen kregen steun van D66 en PvdA om in zee te gaan met CIF. Dit beleggingsfonds wil glasvezel aanleggen in dunbevolkte buitengebieden in de provincie Limburg. CDA en Samenwerking wezen het rigoureus af omdat er dan geen 100 procent dekkend glasvezelnetwerk komt in Venray. Bovendien is de rol van Glasweb Venray als coöperatie in dat geval uitgespeeld en moeten de bewoners in het buitengebied een veel hoger tarief betalen. Met dezelfde stemverhouding werd het alternatieve plan om zeep geholpen.

Voorzitter Martin Houben van Glasweb Venray greep deze laatste kans aan om de fracties nog eenmaal toe te spreken. Complimenten wilde hij niet. "Want die heb ik al genoeg gehoord. Laat dit burgerinitiatief niet in de kou staan", luidde de oproep.
De tegenstanders vinden het financiële risico voor de gemeente te groot. Want als het misgaat moet de gemeente over de brug komen en kan in het ergste geval 17,5 miljoen euro verliezen. Tino Zandbergen (inVENtief) schaarde de voorstanders in het kamp van opportunisten en populisten. "Wij horen tot de realisten." Zandbergen schetste het doemscenario waarbij Venray mogelijk afstevent op een faillissement. "Want er zijn geen voorbeelden in het land die voor een gemeente gunstig zijn afgelopen. Het waren allemaal financiële debacles." Theo Francken (PP2) was duidelijk. "De gemeente moet het risico niet dragen. Dat moet bij Glasweb liggen." Wim Schellen (SP): "Het businessplan is te zwak voor een verantwoorde exploitatie." Henk Bisschops (PvdA): "De gemeente is geen bank. We moeten niet garant staan." Daan Janssen (D66): "De gemeente als risicodrager is een stap te ver." Toon Loonen (CDA) erkende dat Venray in een risicovol project stapt. "Maar het beoogde doel weegt zwaarder dan het risico."

Theo Mulders (Samenwerking) vond dat iedere burger ervan profiteerde. "Want de concurrentie is toegenomen." Mulders zag niets in het plan van CIF. "Het enige alternatief dat overblijft is weer alles via de post…"