Afbeelding
Foto:

Lintje voor Gerard de Beijer

Gerard de Beijer is op vrijdag 24 juni benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Jan Loonen. Gerard de Beijer (73) heeft zich gedurende vele jaren als vrijwilliger ingezet in diverse maatschappelijke bestuursfuncties, vooral op het gebied van behoud van het cultureel erfgoed. Als voorzitter van het Venrays Museum maakte hij zich ook sterk voor de bouw van een nieuw museum, waarin vanaf volgend jaar ook het Museum van de Psychiatrie in Venray onderdak krijgt: Borggraaf Paviljoen, museum voor streek en geest. Daarnaast is of was Gerard de Beijer onder meer actief als bestuurder voor het Historisch Platform Venray, Omroep Venray, de Stichting Maria Kapel Holthees, TC Venray en Kiwanis Venray Schieëpersland. Sinds 2012 is hij voorzitter van de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noord-Limburg.

Gestroomlijnd dienstverleningsproces

De gemeente Venray blijft investeren in de verbetering van haar dienstverlening. Zo heeft de gemeente een softwarepakket mee-ontwikkeld voor het sociaal domein.

Voor het sociaal domein heeft de gemeente Venray als pilotgemeente een compleet nieuw softwarepakket mee-ontwikkeld. Daarmee kunnen de dienstverleners op het gebied van participatie, Wmo en jeugdhulp de hulpvragers versterken in het dienstverleningsproces Inmiddels dient het pakket als voorbeeld voor diverse gemeenten in Nederland. Met behulp van dit pakket passen alle dienstverleners binnen het sociaal domein dezelfde werkwijze toe, vanaf de eerste melding of hulpvraag van een inwoner tot en met de eventuele toekenning van een maatwerkvoorziening. Ook de wijkteams, wijkverpleegkundigen en de gezinscoaches werken op dezelfde wijze . Zo kunnen zij voor en samen mét een inwoner optimaal, plaatsonafhankelijk en veilig werken aan een plan dat maatwerk biedt in het realiseren van zelfredzaamheid. Uiteraard is de informatie alleen bekend bij de hulpvrager zelf. Alleen mét toestemming van de hulpvrager mag de dienstverlener de informatie met andere belanghebbenden delen. . De hulpvrager houdt zo zelf de regie. De gemeente streeft er overigens naar dat in de toekomst de hulpvrager zelf, met behulp van DigiD, nieuwe hulpvragen, acties of nieuws kan doorgeven aan zijn of haar dienstverlener in het sociaal domein.

Drinkwater uit eigen bodem

Het drinkwater voor de gemeente Venray is grotendeels afkomstig van eigen bodem. En het waterleidingnet hier is bijna 436 km lang. Deze en andere wetenswaardigheden staan in de Drinkwateratlas, in het jaarverslag 2015 van WML.

De kerntaak van WML is haar klanten '24/7' drinkwater van topkwaliteit te leveren, tegen een aanvaardbaar en stabiel tarief, nu en in de toekomst. Met het jaarverslag laat WML zien wat ze afgelopen jaar heeft gedaan en bereikt. Dit keer heeft WML die activiteiten letterlijk op de digitale Limburgse kaart gezet. Klikkend op de verschillende druppels komt u ze tegen. Een extraatje is de Limburgse drinkwateratlas. Per gemeente staan daar gegevens als watergebruik, gemiddelde hardheid en kilometers waterleiding. En er staat voor elke gemeente aangegeven wat de 'bronnen' zijn voor het kraanwater. Kijk op www.wml.nl/jaarverslag2015.

Bronzen waarderingspenning

Jac Swinkels (69) kreeg op 18 juni de bronzen waarderingspenning van de gemeente Venray voor zijn inzet voor de Stichting Mullai, die is opgericht na de tsunami in Sri Lanka in 2004. De stichting ondersteunt momenteel groepjes kansarme kinderen met kleine projecten in de regio Koolamurippu. Verder zorgde Jac Swinkels met skelteren en vissen jarenlang voor dagbesteding voor bewoners van het Vincent van Gogh Instituut.

Peter Rongen (61) kreeg op 26 juni de bronzen waarderingspenning van de gemeente Venray. Meer dan veertig jaar zette hij zich in als vrijwilliger in voor de Venrayse voetbalclub SVV. Hij was jeugdleider, secretaris en voorzitter van de jeugdafdeling en stuurde Technische Commissies aan. Ook trainde hij de damesteams en organiseerde hij nevenactiviteiten als jeugdkampen en feestavonden.