Afbeelding
Foto: ron koenen

Made in Venray in Venrays Museum

Venray | In het kader van de tentoonstelling Made in Venray de geschiedenis van NTS Hermus.

In 1948 koopt Adrianus Martinus Hermus, werkmeesterconstructeur bij een groot Rotterdams bedrijf, de brandkastenfabriek De Haen in Venray op. Deze verouderde werkplaats lag aan de Grotestraat. Adrianus, toen inmiddels 60 jaar oud komt met zijn gezin met veertien kinderen in Venray wonen. Met zijn brommertje gaat hij in heel Limburg en Oost-Brabant, gewapend met foldermateriaal van brandkasten, op zoek naar opdrachten. Binnen drie jaar na zijn start is de werkplaats aan de Grotestraat al te klein en wordt gekozen voor een nieuwe locatie, een timmerfabriek aan de Oud Oostrumseweg. Constructiewerk gaat de productie van brandkasten vervangen. In deze periode wordt het bedrijf van Hermus leverancier van toeleveringsartikelen voor de Staatsmijnen. In 1954 nemen de zonen Leo en Piet de leiding van het bedrijf van hun vader over, vanaf dat moment krijgt het bedrijf de naam A.M. Hermus. Leo is de technische man, Piet doet de commercie. De productie gaat zich steeds meer richten op plaatwerk, van normaal staal, roestvrij staal en aluminium.

Ook wordt een gereedschap makerij overgenomen. Ook dit bedrijf wordt al gauw te klein en er wordt gezocht naar een plek waar men een groter nieuw bedrijfspand kan bouwen. In 1972 wordt een nieuwe fabriek gebouwd aan de Stationsweg. Dat Venray op de plek waar het bedrijf aan de Stationsweg ligt een woonwijk, Antoniusveld geheten, wil realiseren is reden om het bedrijf in 2000 te verplaatsen naar de Metaalweg. Met name in de jaren 1970 heeft Hermus behoefte aan goed opgeleide vaklieden. De arbeidsmarkt is krap, reden voor Hermus om een gedegen bedrijfsopleiding op te zetten. In de geschiedenis van het bedrijf vonden er ook overnames plaats. In 1987 verkoopt Piet Hermus het bedrijf aan de Van Geel Groep, gespecialiseerd in het vervaardigen van kabeldraagsystemen en metalen interieurdelen. Het bedrijf voert vanaf dat moment de naam Van Geel-Hermus BV.

Op 1 januari 2001 neemt Te Strake, een bedrijf uit Deurne, Hermus in eigendom van Van Geel over. NTS Hermus maakt nu deel uit van de NTS-Group (in 2005 ontstaan uit een fusie tussen Nebato uit Eindhoven en Te Strake uit Deurne), een groep van gespecialiseerde bedrijven, welke samen de schakels vormen uit de keten voor te vervaardigen producten. NTS Hermus is hierbinnen de allround plaatwerk specialist. Hun specialiteit is het maken van dunne plaatwerkproducten voor diverse toepassingen met behulp van een modern machinepark. Er werken momenteel 75 medewerkers.