Mart van Rooij won zaterdag de Merseloop in zijn klasse.
Mart van Rooij won zaterdag de Merseloop in zijn klasse. Foto: Henk Lammen

"Trainen in de regen, heerlijk!"

Merselo | Mart van Rooij (55) uit Venray ging afgelopen zaterdag als snelste in zijn categorie (50+) over de meet tijdens de Merseloop in Merselo. In een tijd van 18.39 minuten passeerde hij na vijf kilometer de finishlijn en kon opnieuw een wens van zijn bucketlist strepen. "Ik wilde als 55-plusser de 5000 meter in de achttien minuten lopen", straalde de sportman na afloop.

Door Henk Lammen

Als zoveel kinderen van zijn leeftijd begon hij met voetballen in de jeugd van SV Venray. Vervolgens maakte hij de overstap naar basketbalvereniging Jumpers'76. Mart van Rooij kwam er snel achter dat zijn hart meer bij een individuele sport lag. Begin jaren tachtig begon hij dan ook met hardlopen. "De singels op mijn gympies, hè. Ik sloot me vrij snel daarna aan bij de recreantengroep van AV Venray. Dat ging me goed af, waarop ik wedstrijden ging lopen."

Het is ruim een uur voor de start van de Merseloop. Aan een tafeltje bij het inschrijflokaal, café Den Tommes, vertelt hij zijn verhaal. Geduldig, weloverwogen kiest hij zijn woorden. En toch straalt hij ook een tikkeltje onrust uit. Het liefste zou hij op staan en naar buiten lopen voor zijn warming-up. Want hij is op 55-jarige leeftijd nog altijd enorm gedreven. Op zijn telefoon heeft hij enkele aantekeningen staan voor het verhaal. Afkomstig uit zijn logboek dat hij nauwgezet bijhoudt. "Vandaag is mijn 558e wedstrijd. Ik heb in totaal meer dan 5000 keer getraind en 60.000 kilometer gerend. Anderhalve keer de wereld rond."

Hij somt het rijtje niet op om op te scheppen. Integendeel, daarvoor is hij te rustig en te bescheiden. Het heeft meer te maken met zijn passie voor de atletieksport. Ook na 33 jaar lidmaatschap van ATV is hij nog net zo fanatiek als in zijn beginjaren. Drie, vier keer per week traint hij. Alleen en iedere donderdagavond met zijn vaste groepje trainingsmaten. Mannen die net als hij bezeten zijn van hardlopen. De baantraining is voor hen ook een sociaal gebeuren.

"Plezier in de sport staat bij ons voorop. Als vriendenclubje komen we ook regelmatig bij elkaar over de vloer. Onder het genot van een biertje en bitterballen praten we dan de hele avond over atletiek. Mijn vrouw vroeg laatst of we nergens anders over kunnen praten. Begon ze over volleyballen. Maar daar loop je toch niet veel bij, werd meteen opgemerkt. Was er meteen de link naar atletiek. Weg was ze." Hij kan er om lachen, zijn passie. Toch zijn ook bij hem de scherpe kantjes eraf. "Tot mijn veertigste liep ik volgens schema's. Kwam ik 's avonds om half twaalf thuis en ging vervolgens nog tempotraining doen. Zo fanatiek was ik. Nu luister ik naar mijn lichaam. Weet na al die jaren precies wat wel en niet goed voor me is."

Als wedstrijdloper waren de middellange afstanden favoriet bij de baanatleet Van Rooij. "Ja, ik was echt een man van de 800, 1500 en 3000 meter. Die afstanden lagen mij het beste." Hij is dan ook trots op zijn persoonlijke toptijden: de 800 meter in een minuut 58 seconden, 8.58 op de 3000 meter en 15.50 op de 5000 meter. "Drie barrières die ik heb gebroken. Ben ik inderdaad trots op." Doelen heeft hij nog steeds. De Dam tot Damloop in september in Amsterdam en de 4 Mijl van Groningen in oktober prijken op zijn wedstrijdkalender. "En het NK voor 55-plussers in 2017. Daar doen echte toppers mee. Dan gaat het echt om de knikkers", komt de winnaar in hem weer even boven. "Mijn motivatie om te blijven hardlopen?", herhaalt hij de slotvraag. "Ken je Asics?", is zijn wedervraag. Het sportmerk, antwoord ik. "De afkorting betekent een gezonde ziel in een gezond lichaam. Ik geniet van het prestatieve element, het stukje eerzucht dat bij fanatiek sporten hoort. Maar het is ook goed voor je zelfvertrouwen. Ook op deze leeftijd beleef ik nog enorm veel plezier aan het lopen. Heerlijk trainen in de regen, daarna onder de douche. Heerlijk." En weg is hij om zich voor te bereiden op de vijf kilometer van de Merseloop…..