Afbeelding
Foto: henk lammen

Moësha Arts wint verhalenwedstrijd

Amsterdam | Moësha Arts (15) uit Venray is winnaar geworden van de verhalencompetitie georganiseerd door Randstad en Van Dijk Educatie. Vorige week kreeg ze in het DeLaMar Theater in Amsterdam de prijs uitgereikt: een schrijfworkshop van bekende schrijvers voor haar hele klas.

Door Henk Lammen

"Ik was echt onder de indruk toen ik op het podium stond. De bloemen, een cheque, alle felicitaties. Het was echt geweldig." De havo 4-leerlinge (tweede van rechts op de foto) op een middelbare school in Nijmegen geniet nog steeds van de finale in het prestigieuze Amsterdamse theater. "Nee, ik had echt niet verwacht te gaan winnen. Toen het winnende verhaal werd omschreven, kreeg ik wel een voorgevoel. Toen ze niet wisten of de naam van de winnaar goed zou worden uitgesproken, wist ik het zeker."

De verhalencompetitie had als thema Mijn droombaan in 2032. Moësha gaf haar geheel eigen invulling aan het thema. Schrijft over toen ze klein was als een egaal, grijs bolletje klei. Hoe ze werd gevormd door haar ouders, maar ook de juffen en meesters op school, vrienden en vriendinnetjes. Tot ze het roer omgooide en haar handen groter kneedde en het leven invulling gaf zoals ze zelf wilde. Dat is ook de boodschap in haar verhaal. "Veel mensen laten zich vormen door hun omgeving. Om maar leuk gevonden te worden. Staan ook niet voor zichzelf. Ik wilde dat op een gegeven moment niet meer, wilde me zelf vormen. Zijn wie ik ben. Die verandering heb ik in mijn verhaal omschreven."

De jury, bestaande uit de schrijvers Eva Burgers en Emiel de Wild, was onder de indruk van haar inzending. Voor Moësha was het een bevestiging wat ze eigenlijk al stiekem wist. Ze kan goed schrijven. Het is dan ook een passie voor haar. "Als 4-jarige schreef ik al een klein, stom verhaaltje over een struik. Het zat er al vroeg in", lacht ze. De droom om schrijfster te worden heeft ze laten varen. "Het zou leuk zijn als het zo uitkomt, maar ik heb er niet meer mijn zinnen op gezet. Het heeft niet mijn prioriteit. Wat ik wel wil worden? Gebarentolk. Of iets met talen, psychologie, theologie. Ik weet het nog niet echt."

Wat ze wel weet, ze blijft in ieder geval schrijven. Soms fictief, maar bij voorkeur realistisch. Haar eerste deelname aan een schrijfwedstrijd bekroonde ze meteen met een eerste plaats. Een stimulans om vaker mee te doen. "Zeker, ik kijk vaker op internet of er schrijfwedstrijden zijn. Het ligt wel aan het onderwerp. Ik doe beslist niet mee om te winnen, maar omdat ik schrijven leuk vind."