De kinderen van de musicalafdeling voeren komend weekend twee keer de voorstelling Een vrouw op.
De kinderen van de musicalafdeling voeren komend weekend twee keer de voorstelling Een vrouw op. Foto: Henk Lammen

"Stopt hier de musical?"

Venray | De musicalafdeling van Kunstencentrum Jerusalem voert op 2 en 3 juli twee keer de musical Een vrouw op in theater De Weijer in Boxmeer. In Jerusalem vond zaterdag een doorloop plaats om de laatste puntjes op de i te zetten.

Door Henk Lammen

"De musicalafdeling van het Venrayse kunstencentrum sluit traditiegetrouw het seizoen af met een voorstelling door alle leerlingen", zegt zangdocente Jacqueline Fijnaut voordat de doorloop begint. De meeste leerlingen, een groep van 38 kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, zijn al binnen. Ze kletsen met elkaar, doen een dansje of zingen een stukje uit de musical. Om kwart voor tien begint de repetitie en is het bittere ernst. "We zitten nu een week voor de voorstelling en moeten echt aan de slag", drukt theaterdocent Frank van den Berg de leerlingen op hun hart. "Als je een dwerg bent, speel je dat typetje. En als iets niet goed gaat, los het samen op. Het is een moeilijke musical, maar nu moet het gebeuren. Het belangrijkste is dat jullie plezier hebben in dat wat jullie doen." Als enkele kinderen de aandacht er niet bij hebben is Van den Berg onverbiddelijk. Op het strenge af. "Dit is de laatste repetitie, blijf er bij met je hoofd. Als je 'insukkelt' weet je zeker dat je te laat bent. Ga er voor."

Omdat Schouwburg Venray aan het verbouwen is, wordt voor de twee uitvoeringen dit keer uitgeweken naar theater De Weijer in Boxmeer. "Een vrouw is het verhaal van een vrouw die alles heeft, alleen geen kind. Als ze uiteindelijk toch een kindje krijgt, een meisje, stort haar wereld in. Ze geeft het meisje de schuld van haar ongeluk en wil van het kind af", omschrijft Fijnaut in een notendop de inhoud van de musical. "Het verhaal is gebaseerd op Sneeuwwitje, met allerlei geheime details, de romantische én de gruwelijke. Over hoe Sneeuwwitje net niet door haar moeder wordt vermoord, de wroeging van de jager. Over de kleine mijnwerkers die zich over Sneeuwwitje ontfermen. Over de prins, die door Sneeuwwitje een doel in zijn leven krijgt." De repetities gaan intussen door, echter geenszins tot tevredenheid van theatermaker Van den Berg. "Wie heeft de tekst?", roept hij met stemverheffing. "Niemand, stopt hier dan de musical? Moeten we naar Boxmeer bellen dat het niet doorgaat", dramatiseert Frank als een van de leerlingen zijn/haar tekst vergeet uit te spreken. Iedereen kijkt in zijn papieren als vervolgens de 'dader' bedremmeld 'schuld' bekent. Alsof er niets gebeurt is, pakken de musicalleerlingen de draad weer op. Ze genieten van de combinatie van zang, dans en spel. En werken toe naar hun hoogtepunt van het jaar: de uitvoering. Fijnaut: "Ze kijken enorm uit naar de voorstelling. Schitteren op het podium voor familie, vrienden en bekenden. Een perfecte afsluiter van het cursusjaar."

De voorstellingen in theater De Weijer zijn zaterdag 2 juli om 19.00 uur en zondag 3 juli om 15.00 uur. De entree bedraagt vijftien euro. Kaarten zijn tijdens kantooruren te koop bij de administratie van kunstencentrum Jerusalem in Venray of aan de kassa.