Afbeelding
Foto: ron koenen

'Made in Venray'
in Venrays Museum

Venray | In het kader van de tentoonstelling 'Made in Venray' in het Venrays Museum aan de Eindstraat 8 in Venray vertellen Jos Zeegers en Rien van den Brand op zaterdag 2 en zondag 3 juli van 14.30 tot 16.30 uur over de geschiedenis en het heden van Rank Xerox. Jos Zeegers (foto) zal ook demonstreren hoe kopieerapparaten en printers werken.

In 1906 bedenkt Chester Carlton een proces om te 'schrijven' met poeder. Haloid een bedrijf dat zich met fotografie bezig houdt koopt het patent van hem en ontwikkelt samen met hem het eerste fotokopieerapparaat. Zo'n apparaat is in het Venrays Museum te zien. Haloid gaat zich Xerox noemen. Het apparaat wordt verbeterd en krijgt een drum, een rol, als voornaamste onderdeel. De snelheid waarmee kopieën gemaakt kunnen worden neemt toe. Het stencilapparaat krijgt grote concurrentie.

Van Amerika breidt het bedrijf zich uit naar Engeland, Elstree. Rank wordt aandeelhouder. In 1964 komt Rank Xerox naar Venray. Er wordt een vestiging gebouwd, waar toner, het poeder dat Carlton ontwikkeld heeft, gemaakt zal gaan worden. Die toner is bedoeld voor de kopieerapparaten, die in Europa verkocht zijn. De toner wordt vermengd met speciaal Canadees zand, omdat het zich daar makkelijk aan hecht. Zo kan het naar de drum getransporteerd worden. In 1964 is het de bedoeling dat er uiteindelijk 450 personeelsleden bij Rank Xerox zullen gaan werken. Al na drie jaar gaat Venray kopieerapparaten in elkaar zetten uit onderdelen, die uit andere fabrieken komen. Maar als de modellen 814, 660 en 720 ontwikkeld zijn, gaat Venray die zelf maken. 814 verwijst naar de papiermaat, 8x14 inch. 660 en 720 verwijzen naar het aantal kopieën per uur dat het kopieerapparaat kan afdrukken. In 1975 werken er 3100 personeelsleden bij Xerox. De toner wordt nu vermengd met ijzerkorreltjes, die het via magneten in een rol naar de drum vervoeren en daar afgeven op de plaatsen waar het moet zijn. In 1980 moeten 423 werknemers een ander baan zoeken omdat er crisis is. Kopieerapparaten die ook kunnen printen worden uitgevonden. De printer slaat het op. Als er een opdracht komt om te printen draait er een spiegeltje met twaalf vlakken vliegensvlug rond om de tekst of de foto met behulp van een laserstraal op papier te krijgen net zo vaak als erom gevraagd wordt. Foto: Wim Hoeijmakers.