'Kritisch kijken naar zelfsturing'

VENRAY | D66 en inVENtief zijn kritisch over de zelfsturingprojecten. Dorpen en wijken kunnen met een flinke financiële impuls van de gemeente hun plannen verwezenlijken.

D66 wil voorlopig een pas op de plaats maken. "Laten we zelfsturing eerst eens evalueren. En daarna beslissen of we dit wel langdurig willen voorzetten en in welke vorm", zegt Daan Janssen.

inVENtief haalt de recente problemen aan in Heide (oude school) en Ysselsteyn (Lovinckplein). "Bewoners en instellingen zijn niet altijd gelukkig met hoe dorpsraden opereren", meent Tino Zandbergen.

Ook de gemeenteraad raakte betrokken bij het conflict in Ysselsteyn. "Dit was niet verheffend", vindt hij. "Het roept vragen op over de bevoegdheden van dorps- en wijkraden." inVENtief haalde al vaker aan dat de leden van deze raden vaak niet democratisch zijn gekozen. Terwijl de dorps- en wijkraden steeds meer de beschikking krijgen over grote sommen gemeenschapsgeld. "En ook de ingrepen die zij in de publieke ruimte doen worden steeds groter", zegt Zandbergen. "inVENtief vindt het noodzakelijk dat hierover een discussie komt in de raad."


Hoeveel zzp'ers zijn werkloos?

VENRAY | In de gemeente Venray zitten bijna 1000 mensen in de bijstand. Daarnaast ontvangen 1.382 Venraynaren een WW-uitkering.

D66 wijst erop dat er nog een derde 'vergeten' categorie is: de zzp'ers. Deze kleine zelfstandigen komen niet voor in de cijfers. Uit onderzoek blijkt evenwel dat ongeveer een kwart van de zzp'ers in de werkloosheidsstatistieken zou moeten staan. Omdat ze nauwelijks over werk of opdrachten beschikken.

D66 wil weten hoeveel zzp'ers er in Venray gevestigd zijn. En of het bekend hoeveel er praktisch zonder werk zitten. Volgens de partij zou het werkloosheidpercentage in Venray dan ruim boven 10 procent uitkomen. D66 wil ook weten wat de vele initiatieven om de werkgelegenheid te stimuleren hebben opgeleverd.


D66: impuls The B

VENRAY | D66 dient volgende week tijdens de behandeling van de voorjaarsnota een motie in.

Om extra geld vrij te maken voor jongerencentrum The B. "Wij zouden graag zien dat de jeugd een goede uitgaansplek heeft in Venray. We hopen dat The B deze nieuwe uitgaansplek wordt", zegt Daan Janssen. "Maar met The B moet nu echt iets gebeuren." D66 denkt dat de organisatie professioneler kan. De partij vindt ook dat er meer geld moet komen om activiteiten te kunnen organiseren.


Hoe staat de zorg in Venray ervoor?

VENRAY | De drie grote zorgdecentralisaties lijken in Venray tot weinig problemen te leiden. De gemeente hield vorig jaar veel geld over aan de zorgbudgetten. Enkele partijen zijn positief gestemd maar andere fracties vragen zich af of schijn niet bedriegt.

inVENtief merkt op dat de hoogte van de eigen bijdrage voor veel mensen een belemmering is om gebruik te maken van zorg, ondersteuning of dagopvang. Terwijl zij daar wel, middels een indicatie, recht op hebben. Bij de WMO is een flink budget ongebruikt doordat veel mensen de zorg niet krijgen. "Wij maken ons zorgen over de zorgmijders en zorgmissers", zegt Tino Zandbergen. Hij haalt aan dat in Nederland het aantal incidenten op straat met verwarde mensen met 65 procent is gestegen in de afgelopen vijf jaar. "In Venray is dit ook duidelijk zichtbaar."

Ook Samenwerking ziet dat er 'signalen en zorgpunten' zijn. "Die mogen we niet mogen laten liggen", zegt Martin Leenders. Hij noemt als voorbeeld zorgmijders en jongeren die een beroep doen op ggz-zorg.

CDA noemt het positief dat het budget niet is overschreden en dat er weinig klachtmeldingen zijn. "Maar één zwaluw maakt nog geen zomer", waarschuwt Toon Loonen. "Het is van groot belang om de vinger goed aan de pols te houden." Het CDA wil van het college weten wat er gedaan wordt aan preventie in de jeugdzorg. Juist bij de jeugdzorg werd het budget wel overschreden. "Dit vraagt extra aandacht", aldus Loonen. De PvdA constateert dat de landelijke problemen met de huishoudelijke hulp niet in Venray spelen. "Het lijkt erop dat de Wmo-decentralisatie op de rit staat", aldus Henk Bisschops.

D66 wil dat de drie ton die over is behouden blijft voor de zorg. "Dit geld moeten we inzetten om de zorg te verbeteren", vindt Daan Janssen. D66 wil extra aandacht voor meervoudige problematiek. "Zoals een verwarde man die verslaafd is, schulden heeft en zijn buurtbewoners steeds weer overlast bezorgd. Hierbij helpt standaardzorg vaak niet", meent Janssen.

"De buurt, hulpverleners en de cliënt raken dan gefrustreerd omdat er maar niets lijkt te veranderen. Hier moet echt maatwerk worden geleverd met een passende, soms onorthodoxe, oplossing."

PP2 zegt in het duister te tasten over hoe de overgang met de zorgdecentralisaties in 2015 is verlopen. "Er zijn geen concrete kaders vastgesteld. Het gevolg is dat niets meetbaar is", zegt Carla Brugman. "We hebben geen idee of een en ander goed verloopt. Wel bereiken ons vaak zorgelijke en schrijnende berichten." Zoals van mensen die geen huishoudelijke hulp meer krijgen en daarvoor niet hun spaarpotje willen aanspreken. "De gevolgen kunnen groter zijn dan op het eerste gezicht lijkt", waarschuwt Brugman.


inVENtief wil kieswijzer in Venray

VENRAY | inVENtief wil dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een kieswijzer komt voor de Venrayse stemmers.

"Meer dan honderd gemeenten maken hier al gebruik van. Ze hebben er goede ervaringen mee", weet Tino Zandbergen. Met een kieswijzer kunnen burgers hun opvattingen vergelijken met de standpunten van de politieke partijen. Een online stemhulp heeft ook een positieve invloed op de opkomst. "Van 2 tot 13 procent. Het levert tevens voor de gemeente belangrijke informatie op over de meningen van kiezers."