Dorpsraad Smakt-Holthees op ramkoers met gemeente Boxmeer

HOLTHEES | Het is helemaal mis tussen de dorpsraad Smakt-Holthees en de gemeente Boxmeer. De al langer sluimerende onvrede bereikt deze week een climax rond de omstreden sloop van de peuterspeelzaal in Holthees. Beide partijen betichten elkaar van leugens. Dinsdag arriveerde op het gemeentehuis een aangetekende brief van de advocaat van de dorpsraad.

Door Henk Willemssen

Een paar weken geleden zegde de dorpsraad al het vertrouwen op in het college. Op maandag 6 juni was er een verhelderend gesprek tussen burgemeester Karel van Soest en dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. De donkere lucht leek weer wat opgeklaard. Twee dagen later barstte de bom toen de dorpsraad vernam dat de peuterspeelzaal toch wordt gesloopt. Terwijl Coppus beweert dat de burgemeester op 6 juni toezegde de sloop voorlopig uit te stellen. Dat wordt weer ontkend door Van Soest. "Het is pertinent niet waar dat de burgemeester uitstel heeft toegezegd", laat een woordvoerster weten. "Dit zijn leugens van de dorpsraad."

Verder wil de gemeente geen commentaar geven. "Omdat we het juridische traject zijn ingegaan." De voorgenomen sloop gaat vandaag (donderdag) vooralsnog gewoon door. "Ja, we zoeken de juridische grond nog uit", aldus de woordvoerster. Het zit al langere tijd niet lekker. De dorpsraad ging vorig jaar fel tekeer toen de Holthesedijk dreigde te worden afgesloten vanwege de plannen met Het Schaartven. Sindsdien is de verhouding met het gemeentebestuur verstoord, zo ervaart de dorpsraad. Het college zou zich ergeren aan de opstelling van enkele dorpsraadleden. Die kregen het verwijt bewoners onder druk te zetten bij de enquête over de Holthesedijk. Dat ontkent de dorpsraad weer. Er is telkens sprake van verwijten en miscommunicatie.

Op 15 maart besloot het college dat de voormalige peuterspeelzaal, naast de basisschool, wordt gesloopt. De dorpsraad was er nauw bij betrokken dat peuterspeelzaal de Rakkertjes vanaf begin dit jaar onderdak kreeg in de basisschool. "We willen het vrijkomende gebouw graag behouden voor het dorp", zegt woordvoerder Sjaak Koopmans van de dorpsraad. "Holthees heeft geen gemeenschapshuis. Die ruimte kan daarvoor dienen. Het heeft een maatschappelijke bestemming." Er zijn drie dorpsbewoners die plannen hebben voor de exploitatie. "Maar ze mogen niet eens op gesprek komen bij de wethouder. Onbegrijpelijk. Het minste dat het college kan doen is initiatiefnemers aanhoren. Maar tot drie keer toe is dat geweigerd", weet Koopmans. Onder druk zou er later toch een gesprek gearrangeerd kunnen worden. "Maar de wethouder gaf op voorhand al aan dat het college toch bij het besluit blijft."

De dorpsraad zegt nooit geïnformeerd te zijn over de sloop. "De gemeente houdt zich niet aan de procedures. Vandaar dat wij een advocaat hebben ingeschakeld", zegt Koopmans. "Als die sloop niet wordt teruggedraaid, dan heeft de gemeente een gigantisch probleem. Wij staan niet in voor de gevolgen..."