Holthees blijft bouwen

HOLTHEES | Holthees timmert al jaren succesvol aan de weg met woningbouw. Aan de Horstenweg is een mooie nieuwbouwwijk verrezen. Er staan weer plannen op stapel met huurhuizen en woningen voor starters. Op zaterdag 25 juni is er een open dag van 10.00 tot 15.00 uur.

Door Henk Willemssen

Binnen vijf jaar wordt het kleine dorp liefst 23 woningen rijker. Het inwoneraantal is al gegroeid van 440 naar 515. Het voortbestaan van de basisschool, die 86 leerlingen telt, is veiliggesteld. De stichting Bieb Holthees is de grote animator achter het bouwsucces. De stichting is voortgekomen uit de dorpsraad. "Als enige dorp groeien we tegen de stroom in", zegt bouwcoördinator en dorpsraadlid Sjaak Koopmans.

Wat is de succesformule van Holthees? "We leveren puur maatwerk. De buitenmuren staan vast, maar daarbinnen is van alles mogelijk. Iedere bewoner kan geheel naar eigen wens een indeling van de woonruimten maken. Wij proberen alle wensen in te willigen", zegt Koopmans. De begeleiding vanuit Bieb is gratis. Negen woningen zijn inmiddels bezet. "En die mensen zijn allemaal hartstikke tevreden."

Het Brabantse Holthees vormt samen met het Limburgse Smakt een tweelingdorp. De gemeenschap telt samen iets meer dan 700 inwoners. In Smakt kan er na een lange impasse ook weer gebouwd worden. Aan de Rector Cremersstraat, op en bij het trapveldje, is ruimte voor minstens zes woningen.

De stichting Bieb Holthees is met de gemeente Venray in de slag om ook dit bouwproject onder haar hoede te nemen. "Ja, we steken de provinciegrens over. Maar het maakt eigenlijk geen verschil. We zijn samen een dorp. En wat in Holthees kan, dat moet in Smakt ook lukken", zegt Koopmans vastberaden. Op zaterdag 25 juni is een dubbele blok starterswoningen te bezichtigen. Een huis is al helemaal ingericht. Er zijn dan ook tekeningen te zien van het volgende plan.

Dit worden vijf huurwoningen onder één kap die samen met Wonen Vierlingsbeek worden gerealiseerd. "Ook hiervoor is belangstelling genoeg. We verwachten in 2017 te gaan bouwen." De verhuur verloopt via de woningstichting. Daarna dient zich alweer het volgende project aan: de bouw van zes starterswoningen. "Op nog een paar kavels in de vrije sector na is het bestemmingsplan dan helemaal vol", aldus Sjaak Koopmans.