'Lesje staatsrecht voor dorpsraden'

VENRAY | De fractievoorzitters staan niet te springen om in conclaaf te gaan met de dorpsraden. Naar aanleiding van de afgeblazen sporthal in Oirlo en de perikelen rond het Lovinckplein in Ysselsteyn wilde voorzitter Theo Zegers van het dorpsradenoverleg een gesprek met de politiek.

"Dan moeten de dorpsraden eerst een cursus staats- en bestuursrecht krijgen", zei Martin Leenders (Samenwerking) maandag in het presidium, de vergadering van de fractievoorzitters. "Pas daarna kunnen we een gesprek aangaan."

Ook andere partijen meenden dat de dorpsraden niet goed weten hoe de vork in de steel zit. "Ze zouden dezelfde informatie moeten krijgen als nieuwe raads- en commissieleden", vond Tino Zandbergen (inVENtief).

Nadat de gemeenteraad het besluit over de sporthal in Oirlo terugdraaide, vroeg het dorpsradenoverleg al tevergeefs een onderhoud aan met de politiek. "Dorpsraden mogen teleurgesteld zijn maar de gemeenteraad besluit", zei Zandbergen. "Bovendien is het democratisch gehalte van die clubs niet erg hoog."