Het koor presenteert zich op zondag 26 juni tijdens het smartlappenfestival in Venray.
Het koor presenteert zich op zondag 26 juni tijdens het smartlappenfestival in Venray. Foto: Henk Lammen

Smart uut ôs hart

Venray | De Sjanellekes uit Venray viert dit jaar het 15-jarig jubileum met een smartlappenfestival op zondag 26 juni. Van 13.00 tot 17.00 uur presenteren zich zeven koren op vijf locaties aan het publiek. Het thema van de middag is Smart uut ôs hart.

Door Henk Lammen

Op een feestje bij een lokale tennisvereniging beleefden enkele dames zoveel plezier aan het meezingen van smartlappen dat werd besloten een eigen smartlappenkoor op te richten. We schrijven het jaar 2001. In stijl droegen de zingende dames Chanelpakjes, bij voorkeur roze. Na enige verbastering van Chanel was de naam van het smartlappenkoor een feit: De Sjanellekes. Wie nu denkt dat de leden hun eigen (roze) outfit kunnen bepalen, komt bedrogen uit. De rokjes, jurkjes, mantelpakjes, alles verdient de goedkeuring van een heuse kledingcommissie. "Die zorgt zelf voor de stoffen en leidt alles in goede banen. Het moet wel in het totaalplaatje passen", legt voorzitter Colien Jacobs-Van den Munckhof uit. De 36 leden van het koor, dames van 40-plus, hebben een gezamenlijke passie: het zingen van smartlappen en Nederlandstalige nummers. Van een onvervalste tranentrekker als Een kind zonder moeder van zangeres Mieke en Oh Johnny van Tante Leen tot en met nummers van de nieuwe lichting volkszangers zoals Jantje Smit, Frans Bauer en Marianne Weber. De Sjanellekes maakt al jaren furore tijdens (smartlappen)festivals door het hele land. Van Maastricht. Tiel en Den Bosch tot en met Amsterdam, Amersfoort en Wychen. De voorzitter waarschuwt me voordat we met z'n drieën het repetitielokaal binnenlopen. "Het is af en toe net een kippenhok. Ik zou niet graag dirigent zijn." De persoon in kwestie, Annette Lianes-Barten, regeert echter met 'strenge hand' als de eerste nummers van de avond worden doorgenomen. Als Oh Johnny wordt ingezet, stralen de dames. Het plezier druipt er vanaf tijdens de wekelijkse repetitie op maandagavond in Herberg De Klomp. Zonder zichzelf al te veel op de borst te willen kloppen, genieten de dames van de optredens. In verzorgingstehuizen, op smartlappenfestivals, maar ook bruiloften en privéfeestjes. Het streven is om iedere maand op te treden. De lovende reacties van het publiek geven de koorleden een kick. "We zijn vooral een gezellig koor", zegt Toos Claessens van de jubileumcommissie. Het Venrayse smartlappenkoor zingt driestemmig en zonder bladteksten. "In tegenstelling tot veel andere koren hebben wij ook een act, zijn geen statisch koor. Interactie met het publiek is voor ons heel belangrijk. Zonder arrogant te zijn, kunnen we rustig stellen dat we heel populair zijn. Lol, gezelligheid en samen zingen. Ieder optreden is voor ons een feestje."

Vanaf september is een jubileumcommissie van De Sjanellekes bezig met de voorbereidingen. Een behoorlijke klus voor de dames. "Ter gelegenheid van ons 15-jarig jubileum wilden we iets extra's doen voor Venray. Het is na jubilea bij het 5- en 10-jarig jubileum voor het eerst dat we buiten een festival houden. We hebben het dan ook meteen groots aangepakt", zegt Colien. "We hebben de koren geregeld, sponsoren gezocht, een programmaboekje gemaakt en er is een tombola. Alle koren worden ontvangen met een kopje koffie en iets lekkers dat door de leden zelf wordt gebakken. Verder verzorgen we 250 lunchpakketten voor de deelnemers." Het koor kreeg ondersteuning van winkeliersvereniging Venray Centraal en de Venrayse horeca. Op het Hensenius- en Schouwburgplein en de Grote Markt komen drie podia. Daarnaast treden de zeven koren ook op in de Schoolstraat en Grotestraat. "De bezoekers van hartje Venray kunnen die dag op vijf locaties genieten van optredens. Bovendien zijn er honderd prachtige prijzen, gesponsord door ondernemers, te winnen met de loterij. In de etalage van het pand naast Lion d'Or staan de prijzen uitgestald. De kopers van de loten kunnen daar kijken of ze prijs hebben en die meteen meenemen. Alleen de eerste drie prijzen worden tijdens de afsluiting om vijf uur op het podium van het Schouwburgplein uitgereikt", aldus de preses. De hoofdprijs is een wel heel bijzondere. Toos en Colien lachen samen tot slot. "Een huiskamerconcert van De Sjanellekes!"