Lotte Koppers vertrekt maandag naar het EK in Tsjechië.
Lotte Koppers vertrekt maandag naar het EK in Tsjechië. Foto: Henk Lammen

"Een hele beleving"

Venray | Lotte Koppers (27) uit Venray neemt van 21 tot en met 26 juni met het Nederlands team deel aan het Europees kampioenschap voor politieteams. De voetbalster van hoofdklasser SV Venray vertrekt maandag naar Tsjechië. "Ik ben super blij dat ik mee mag."

Door Henk Lammen

Het EK moet voor Koppers een mooie afsluiting worden van een seizoen met twee gezichten. Met SV Venray werd de rechtervleugelverdediger kampioen in de eerste klasse en keert na een jaargang weer terug in de hoofdklasse. Persoonlijk ging het met name de laatste competitiemaanden een stuk minder. Koppers kampte met een hardnekkige, vervelende knieblessure, waardoor ze in de kampioenswedstrijd tegen Venlosche Boys (5-1 zege, red.) symbolisch nog wel een minuut voor tijd mocht invallen. "Het waren niet de plezierigste maanden", kijkt ze terug op een periode van kommer en kwel.

Koppers, die in tien jaar tijd nauwelijks blessures opliep in Venray 1, moest regelmatig vanaf de zijlijn toekijken met een botkneuzing in de knieschijf. "Het was rusten, naar de fysiotherapeut en ostheopaat. Ik ben blij dat het uiteindelijk toch nog goed is gekomen en ik kan deelnemen aan het EK." Wekenlang moest ze vrezen voor haar deelname, uiteindelijk werd ze vorige week toch geselecteerd. Koppers, normaal gesproken basisspeelster in het Nederlands politieteam, weet niet wat ze kan verwachten. "Ik mis natuurlijk spelritme. Het is al een prestatie op zich dat ik mee kan. Ik ben dan ook blij met iedere minuut die ik kan gaan spelen. Ga heerlijk genieten. Dit is waar we als team 2,5 jaar naartoe hebben geleefd. Het zou echt doodzonde zijn geweest, als ik niet was geselecteerd."

In een kwalificatiewedstrijd tegen Finland werd deelname aan het EK afgedwongen. Koppers, hoofdagent van politie in het district Helmond, scoorde in dat duel het eerste doelpunt. Met 4-1 was Oranje te sterk voor de Finnen en plaatste zich daarmee voor de eindronde. Waar de gemiddelde Nederlandse profvoetballer al klaagt als hij twee wedstrijden in een week moet spelen, krijgt Koppers het in Tsjechië echt voor de kiezen. "Het EK duurt precies een week. Dinsdag, woensdag en donderdag spelen we drie poulewedstrijden. Wanneer we bij de eerste twee komen, staan zaterdag de kruisfinales en zondag eventueel de finale op het programma. Vijf duels dus in zes dagen." Ze lacht er bij, want tijd om stilstaan bij het loodzware programma is er niet. Nederland heeft het met de poule-indeling bovendien niet getroffen. Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, respectievelijk de nummers een, twee en drie van het vorige EK, zijn de tegenstanders. "Ja, we hebben het zwaar getroffen", beseft Koppers. Toch acht ze het Nederlands team niet bij voorbaat kansloos. "Het is moeilijk in te schatten hoe sterk die landen zijn. Bovendien kennen alle teams natuurlijk een verloop. Voor ons is het de eerste deelname aan een EK. We gaan heerlijk genieten en kijken wel waar we uiteindelijk stranden. Het wordt een pittig toernooi, maar we gaan er alles aan doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. We hebben kwalitatief een sterke groep van achttien speelsters. Met echt goede speelsters, maar vooral ook teamspirit. Mentaal zijn we enorm sterk. Iedereen is bereid de beuk erin te gooien. Het EK wordt een hele beleving."