Welkom voor vluchtelingen

Venray | 'Welkom vluchtelingen in Venray'. Dat is de naam van een nieuwe werkgroep die binnenkort officieel wordt opgericht. De kartrekkers achter het initiatief zijn drie leden van het Mondiaal Platform Venray: Elly van Dijck, Bart Veldpaus en Piet Kroft. "Met steun van heel veel andere mensen uit allerlei geledingen van de Venrayse samenleving", zegt Piet Kroft.

Door Ron Koenen

De aanleiding voor de oprichting van de werkgroep was de komst van het azc in Blitterswijck, eind vorig jaar. "We hebben de afgelopen maanden vooral gezocht naar draagvlak voor dit initiatief", legt Piet Kroft uit. "Gelukkig is dat er, zowel vanuit de overheid, het bedrijfs- en verenigingsleven als particulieren. Ons plan krijgt brede steun, ook van kerken en moskeeën. Op de eerste plaats willen we dat vluchtelingen zich welkom voelen in Venray, op de tweede plaats willen we bereiken dat Venray toont dat vluchtelingen hier welkom zijn. De bedoeling is bijvoorbeeld om via Match buddy's te zoeken, mensen die statushouders willen helpen bij hun integratie in de samenleving. Maar het moskeebestuur wil bijvoorbeeld ook jongeren als tolk gaan inschakelen om mensen te helpen met het leren van de taal."

Het doel van de werkgroep is duidelijk: enerzijds het dorp Blitterswijck, waar binnenkort een asielzoekerscentrum wordt geopend, daar waar kan ondersteunen, anderzijds de integratie van statushouders in de gemeente Venray bevorderen. "Ons belangrijkste doel is het kweken van begrip voor elkaar", vertelt Kroft. "De groep statushouders in de gemeente Venray is groeiende. Die mensen mogen hier blijven. Samen met de gemeente Venray, welzijnsinstelling Synthese, vrijwilligersorganisatie Match en Stichting Welkom op Weg hebben we de handen ineengeslagen en gaan we die mensen , indien nodig natuurlijk, begeleiden in hun integratieproces."

Bart Veldpaus noemt een voorbeeld. "Binnen ons netwerk hebben we bijvoorbeeld contacten met het bedrijfsleven, serviceclubs, winkeliers, scholen en verenigingen. De beste integratie krijg je toch als mensen lid worden van clubs en werken. Ze moeten actief worden in de samenlevingen en zich betrokken voelen. Maar dat geldt andersom ook: de Venraynaar leert de nieuwelingen het best kennen als ze elkaar zien en in gesprek komen. Daarvoor gaan we ons op allerlei manieren met een heleboel vrijwilligers inzetten. Je kunt daarbij denken aan het houden van lezingen en dialogen, maar ook aan het opzetten van activiteiten tijdens de Werelddag in september in Venray."

Een van de eerste acties van de werkgroep is het welkom heten van vluchtelingen in het azc in Blitterswijck. "De plantjes staan al klaar in de huisjes, met een kleurrijke boodschap van kinderen uit Blitterswijck erbij", zegt Bart Veldpaus. "Het is een eerste stap, de komende weken en maanden zal de werkgroep meer vorm en inhoud krijgen. Wij gaan ons in ieder geval inzetten om het verhaal achter die mensen op velerlei manieren te vertellen, ook via een rubriek in Peel en Maas en ook aan mensen die hun komst niet zien zitten. Onbekend maakt onbemind, maar geloof mij: vluchten vergt veel moed. De meeste mensen die je spreekt, hebben nooit hun land willen verlaten."

Mensen die vrijwilligerswerk met statushouders in Venray willen doen, kunnen zich alvast melden bij Match.


Schoolterrein beweegvriendelijk

Venray | Binnen de gemeente Venray hebben Iedereen kan Sporten Noord-Limburg, Venray Beweegt en Activiteitencentrum SGL Venray door middel van een intensieve samenwerking in samenspraak met cliënten van SGL het buitenterrein/schoolterrein van Activiteitencentrum SGL in Venray beweegvriendelijk gemaakt.

Zo was een grote wens van de cliënten om een bocciaveld te krijgen, waar men actief tegen elkaar de sport boccia kan beoefenen. Het schoolplein wordt volledig gereviseerd door verf, kleuren en materialen. Bij SGL zitten mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. SGL ontvangt dan ook leskaarten, waardoor ze ook weten welke spellen bijvoorbeeld gedaan kunnen worden en voor alle cliënten te spelen zijn. Het schoolplein wordt daarbij ook nog opengesteld voor de wijk, waardoor de ruimte ook 's avonds benut kan worden en ook een wijkfunctie heeft.

Op woensdag 6 juli worden de spellen door middel van gekleurde lijnen en verf aangebracht. Op zaterdag 23 juli zal tijdens de familiedag bij SGL het vernieuwde beweegvriendelijke plein geopend worden door wethouder Lucien Peeters bij het activiteitencentrum van SGL in Venray.