Sofie Huijs speelt volgend seizoen voor Oranje Wit in Leunen.
Sofie Huijs speelt volgend seizoen voor Oranje Wit in Leunen. Foto: Henk Lammen

"Dit doet echt pijn"

Oostrum | Met pijn in het hart neemt ze afscheid. Het liefste had Sofie Huijs (18) in haar eigen dorp Oostrum blijven korfballen. "Helaas heeft het zo niet mogen zijn. Samen met enkele andere dames ga ik volgend seizoen voor Oranje Wit spelen."

Door Henk Lammen

"Sport is een echte uitlaatklep voor mij. En korfbal is ook een beetje mijn leven. Iets doen waar je echt goed in bent. Helaas kregen we niet de kans om bij Oostrum door te groeien. Ik ben bij de welpen begonnen en nu ik over ga naar de senioren is het over." Sofie Huijs, aanvoerster van Oostrum A1, baalt als een stekker. Een pittige jongedame, niet op haar mondje gevallen. Graag had de tweedejaarsleerlinge aan Gilde Opleidingen in Oostrum met haar club prestatief willen gaan spelen. De korfbalsport in de gemeente Venray leeft als nooit te voren. De Peelkorf, Oranje Wit en SVOC'01 spelen op hoog niveau, Merselo komt ook uit in het wedstrijdkorfbal. De korfbalafdeling van Oostrum blijft al jaren achter bij deze clubs en speelt breedtekorfbal. Tot ongenoegen van de jonge korfbalster. Prestatief korfballen werd een onmogelijke missie, zo bleek de afgelopen weken. Diverse gesprekken met het bestuur leverden niks op. "Er was nog hoop toen we een nieuwe trainer kregen. Hij wilde de A-junioren en de senioren samenvoegen tot twee teams en met het eerste seniorenteam naar de tweede klasse promoveren om wedstrijdkorfbal te gaan spelen." De hoop was ijdel toen de trainer aangaf te stoppen. Het viel Sofie rauw op haar dak dat het bestuur besloot geen prestatiekorfbal te gaan spelen. Ergens heeft ze ook wel begrip, want de populariteit van de sport neemt in haar dorp steeds meer af.

"Om korfbal in Oostrum weer onder de aandacht te brengen is erg lastig. Er zijn maar weinig trainers/coaches die ook echt verstand hebben van het spel. Vanuit de senioren hebben wij wel oproepen geplaatst op Facebook, maar de respons hierop was minimaal. Het bestuur doet ook zijn best, maar zonder een trainer is het moeilijk om prestatief korfbal te spelen. Het is jammer om te zien hoe een sport die je het liefste speelt in je eigen dorp hieruit verdwijnt. In de overige kerkdorpen leeft korfbal veel meer. Clubs als De Peelkorf, Oranje Wit en SVOC'01 krijgen of hebben al een nieuw kunstgrasveld. Regelmatig staan in Peel en Maas grote krantenkoppen."

Oostrum ging niet mee in de vaart van de (korfbal)volkeren. Huijs vindt het doodzonde: ""Het ledenaantal loopt flink terug, meerdere clubs uit de omgeving gaan een samenwerking aan en kinderen kiezen vaker voor een bekendere sport dan korfbal. Vaak weten veel mensen ook niet dat in Oostrum nog korfbal wordt gespeeld. Dat vind ik erg jammer aangezien het een échte teamsport is. De korfbalvereniging van Oostrum lijkt langzaam verloren te gaan. Met het gebrek aan trainers, coaches, leden in de jongere teams en vrijwilligers is er vrees ik ook weinig vooruitzicht meer. Dat doet pijn, want het liefste had ik in mijn eigen dorp blijven korfballen. Zeker ook omdat ik hier vanaf de welpen de hele jeugd heb gespeeld."

Ze maakte ook de betere tijden van de Oostrumse korfbalvereniging mee. "Toen ik begon bij de welpen had de vereniging nog een mooie toekomst voor zich. Er waren in iedere leeftijdscategorie wel één of meerdere teams, ieder jaar werd er een korfbalkamp georganiseerd en de populariteit van korfbal was in het dorp veel hoger." SV Oostrum had tot voor kort nog de hoop vijf teams op de been te brengen (E1, E2, A1, senioren 1 en 2), maar dit gaat waarschijnlijk niet meer lukken. Om toch prestatief te kunnen korfballen, overwoog ze een overstap naar SVOC'01 of De Peelkorf. Sofie Huijs heeft inmiddels echter overschrijving aangevraagd naar Oranje Wit, evenals een aantal andere korfbalsters uit haar kerkdorp. "Het is nog niet helemaal duidelijk of we met een aantal speelsters uit Oostrum een team gaan vormen of ondergebracht worden in andere teams van Oranje Wit. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij."