Het gouden bruidspaar Sieb en Diny Nijssen-Voesten.
Het gouden bruidspaar Sieb en Diny Nijssen-Voesten. Foto: Lotte Kamphuis

'Carnaval en de buurt als rode draad'

Ysselsteyn | Vijftig jaar geleden, op 14 juni 1966, gaven Sieb en Diny Nijssen-Voesten elkaar het jawoord voor de wet. Twee weken later, op 23 juni, trouwden zij voor de kerk. Ze mochten twee zonen opvoeden die hen verblijden met twee schoondochters en vijf kleinkinderen.

Door Susan Gijsberts

De wieg van Sieb Nijssen stond in juni 1942 in de boerderij naast het huis in Ysselsteyn, waar hij nu met Diny woont. "De boerderij werd WOII beschoten en brandde af, maar gelukkig zaten wij veilig in de kelder. Eerst heb ik een opleiding gevolgd op de landbouwschool. Na mijn diensttijd ben ik stage gaan lopen bij mijn zwager in de champignonteelt, dat was nieuw in die tijd. Dat beviel zo goed, dat ik op 22-jarige leeftijd besloot om een eigen champignonkwekerij te beginnen."

Diny Voesten zag in maart 1945 het levenslicht, in Venray.

"Na de lagere school heb ik in Overloon bij de nonnen een opleiding tot naaister gevolgd. Ik ging werken in een confectieatelier in Venlo en na twee jaar als bandleidster in het confectieatelier Van Og's in Horst. Daar heb ik opleiding gegeven aan meisjes, die het vak wilden leren. Daarna ben ik getrouwd en champignons gaan plukken in ons bedrijf. Ook heb ik altijd de boekhouding gedaan. Nu ik met pensioen ben, heb ik een cursus voor kinderopvang gevolgd en pas ik regelmatig op onze kleinkinderen. Ik zorg graag voor ze."

Op 14 juli 1962 ontmoetten zij elkaar, op het rozenfeest in Lottum.

Sieb: "Ik moest na dat weekend voor zes weken naar de kazerne in Duitsland. Diny en ik konden elkaar alleen kaarten en brieven sturen, die ook nog eens werden gelezen ter controle omdat die over de grens bezorgd moesten worden. Na die zes weken spraken we af op het station in Venlo en toen bleek dat het om ware liefde ging! We trouwden en hebben het huis gebouwd waar we nu nog in wonen."

"Ons geheim is elkaar de ruimte geven en alles met elkaar bespreken", vertelt Diny. "Overdag werkten wij samen in het bedrijf en 's avonds was ik bezig met sieraden, kaarten en kleren maken. Sieb was 's avonds vaak weg, hij is een echte dorps- en verenigingsman. Naast diverse bestuursfuncties in de dorpsraad en de CNC-coƶperatie, is hij gemeenteraadslid geweest voor het CDA. Hij heeft projecten als 'De Smid' en het 'Zorghuus' opgezet en begeleid en is ook actief geweest bij jeugdsoos Jera'70 in Ysselsteyn."

Carnaval is belangrijk voor Sieb en Diny. Zij vieren al 4x11 jaar samen carnaval met buurt Puttenweg en lopen elk jaar mee in de optocht met een grote praalwagen. In 1984 was Sieb de trotse prins carnaval in Ysselsteyn.

"De buurt is heel belangrijk voor ons. Net als onze kinderen en kleinkinderen en schoondochters, die allemaal in Ysselsteyn wonen!"

"Wij gaan samen met de familie een dagje eropuit om ons 50-jarig huwelijk te vieren. Op 26 juni vieren wij het samen met familie, vrienden en buren."