Martin Arens toont samen met leerlingen van De Kruudwis de bijzondere tekening.
Martin Arens toont samen met leerlingen van De Kruudwis de bijzondere tekening. Foto: Lotte Kamphuis

'Ik moest vluchten'

Venray | Tekenleraar Martin Arens gaf onlangs les aan kinderen van groep acht van basisschool De Kruudwis in Venray. De opdracht: teken de vlucht uit Syrië. "Het resultaat is een zestien meter lange tekening waarop te zien is hoe de vlucht naar Nederland verloopt. Een indrukwekkend verhaal dat ik op film heb gezet."

Door Sven Poels

Arens wordt op sociale media regelmatig geconfronteerd met grove en lompe opmerkingen over asielzoekers. Bootvluchtelingen kunnen maar beter verzuipen en meer van dat soort verschrikkelijke taal. "Ik schaam me soms als ik zulke uitingen lees. Zelf heb ik een ontzettend open gevoel over vluchtelingen." Dat, gecombineerd met 'Blitterswijck' (op vakantiepark Het Roekenbosch opent op korte termijn een asielzoekerscentrum), bracht Arens op het idee om een van zijn tekenlessen te wijden aan vluchtelingen.

Wat brengt mensen zo ver dat ze huis en haard achterlaten? Welke emoties gaan daarmee gepaard? En hoe verloopt zo'n vlucht? Hierover wilde hij de leerlingen van groep acht van basisschool de Kruudwis na laten denken. "Van tevoren gaf ik een 'studie'. Daarna overlegden de kinderen in groepjes wie er wat zou doen. Elk groepje kreeg een stuk behangpapier van drie meter lengte waarbij de blanco achterkant verdeeld was ik vakken van 60 centimeter. De opdracht was dat de leerlingen op de achterkant van dit papier met houtskool een stripverhaal moesten gaan tekenen."

Na afloop maakte Arens alle stukken aan elkaar zodat er één grote tekening ontstond van in totaal maar liefst zestien meter. Het eindproduct verblufte de tekenleraar. "Het is een indrukwekkend verhaal geworden. Het laat zien dat jonge kinderen enorm betrokken zijn bij de hele problematiek rondom vluchtelingen." Aan het eind werd er tevens gediscussieerd over het onderwerp. "Het medeleven dat ze toonden verwonderde me. Kinderen denken er meer over na dan ik aanvankelijk had gedacht."

Arens zette de tekening op een ruim vijf minuten durend filmpje, getiteld 'Ik moest vluchten'. "Ik heb gezocht naar passende muziek bij deze film. Na lang zoeken kwam ik uit bij de beroemde Syrische zangeres Shaza Hayek, die een jaar geleden zelf met haar man en twee dochters naar Nederland vluchtte. Ze was gecharmeerd en het sprak haar zeer aan." Arens kreeg toestemming om gebruik te maken van haar werk. "In het filmpje zingt ze 'Mag ik dan bij jou', het lied van Claudia de Breij."

Tijdens de inloopavond van De Kruudwis is de 'compilatie' doorlopend vertoond, maar daar houdt het niet bij op. "Het is de bedoeling dat dit filmpje getoond wordt op scholen en aan asielzoekerskinderen. Ook zal het te zien zijn op YouTube en zal er op mijn website (www.martinarens.nl, red.) een koppeling gemaakt worden."

Arens is van plan om een dergelijk project ook met een klas vluchtelingenkinderen op te zetten. Hierdoor hoopt hij dat begrip en tolerantie het zullen winnen van angst en onwetendheid. "Als mensen erover praten en hun gedachten met elkaar uitwisselen ontstaat er meer openheid." Door het te voelen kan men zich er wat bij voorstellen en ontstaat er inlevingsvermogen, zo is het idee.

"Ook de volwassenen die het filmpje gezien hebben deed het wat."