Doris Wijnhoven, die onherkenbaar in beeld wilde, voelt zich niet veilig op Het Roekenbosch.
Doris Wijnhoven, die onherkenbaar in beeld wilde, voelt zich niet veilig op Het Roekenbosch. Foto: Rikus ten Brücke

Alarm uit Roekenbosch

Blitterswijck | Doris Wijnhoven, woonachtig in Het Roekenbosch in Blitterswijck, kan er met haar hoofd niet bij. De parkmanager verbiedt haar om de auto voor haar huisje te parkeren, waardoor ze honderden meters moet lopen. "Ik ga en durf echt niet alleen in het donker door het park te lopen en straks, als de asielzoekers er zijn, al helemaal niet!"

Door Sven Poels

Wijnhoven belandde in november vorig jaar op Het Roekenbosch. "Noodgedwongen, omdat ik na mijn scheiding nog lang niet in aanmerking kom voor een andere huurwoning. Dit alleen al is te schandalig voor woorden. Het Roekenbosch stikt van de ex-gedetineerden, illegale werknemers en drugsverslaafden. Dit heeft al tot diverse incidenten geleid, zoals openbare dronkenschap, diefstallen, inbraak en zelfs vecht- en schietpartijen. Deze maand komen er ook nog eens 450 asielzoekers bij. Kunt u mijn angst voorstellen?"

Aanvankelijk voelde Wijnhoven zich nog relatief veilig op haar nieuwe, tijdelijke onderkomen. Maar toen ze in april vanwege de komst van het azc van een huisje vooraan het park werd overgeplaatst naar een ander huisje, helemaal aan de periferie, veranderde de situatie. "Ik bevind me nu op het verste punt. Op zich geen probleem, ware het niet dat de parkmanager mij verplicht om mijn auto voor op de parkeerplaats te zetten. Daardoor moeten ik en mijn zoon, die na een knie-operatie op krukken loopt, nu 500 meter helemaal alleen door het park, ook in het donker." Onverantwoord, meent Wijnhoven. "Zeker als vrouw alleen is dat vragen om problemen. Wat als ik word aangerand? Ik ga en durf echt niet alleen in het donker door het park te lopen en straks, als de asielzoekers er zijn, al helemaal niet!" Wat het verhaal volgens Wijnhoven nog onbegrijpelijker maakt is dat haar buren wel ongelimiteerd toegang hebben tot hun huisje, en zij nog maar drie keer per week een paar uur. "En dan niet langer dan een halfuurtje, want dan moet mijn auto weer op de parkeerplaats staan." Belachelijk, vindt ze. "De bewoners van eigen woningen hebben wél toestemming gekregen om onbeperkt met de auto naar hun huisje te rijden, en ik – er potverdorie vijf meter naast wonend –, zou dat níet mogen want dan zetten de heren van Het Roekenbosch er een wielklem op. Terwijl niemand er last van heeft! Dit is toch te gek voor woorden?!" Wijnhoven ziet zich nu 'verplicht' om de auto illegaal aan de Berkenstraat te parkeren, zodat ze niet zo ver alleen hoeft te lopen. "Ook daar worden bekeuringen uitgedeeld, maar ik betaal geen rode cent!" In de hoop dat het kan worden opgelost heeft ze een brandbrief naar de gemeente gestuurd. "Dit kan en mag zo niet langer!"

Communicatie-adviseur Liezeth Wintjens kan vanwege de privacy inhoudelijk niks over de kwestie zeggen. "Over het algemeen zijn er veel maatregelen genomen om de veiligheid op Het Roekenbosch zo netjes mogelijk te regelen. Met input van een klankbordgroep is er een veiligheidsplan opgesteld, waarin onder meer verlichting, straatcoaches en een omheining van het azc zijn opgenomen – zaken die in afstemming met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) zijn en worden uitgevoerd." Parkmanager Roger Konsten wenst niet te reageren. Hij heeft Wijnhoven uitgenodigd voor een gesprek en geeft aan de uitkomst daarvan af te wachten.