Afbeelding
Foto: ron koenen

Warm welkom voor eerste vluchtelingen

Blitterswijck | De eerste vluchtelingen zijn vrijdagmiddag gearriveerd in het asielzoekerscentrum bij Het Roekenbosch in Blitterswijck. Ze werden door onder meer de dorpsraad en de werkgroep Welkom vluchtelingen in Venray met applaus en een welkomstplantje begroet.

Door Ron Koenen

De eerste bewoners arriveerden rond 14.00 uur, de vlaggen van Blitterswijck, Nederland en het COA waren voor de ingang net in top gegaan, met eigen vervoer bij azc Venray, locatie Blitterswijck, zoals de opvanglocatie nu officieel is gedoopt. Drie uur later dan gepland, iets na 16.00 uur, kwam de eerste groep van zo'n 40 asielzoekers onder grote mediabelangstelling aan in Blitterswijck. Ondanks de stromende regen kregen zij een warm ontvangst.

De komende weken strijken geleidelijk steeds meer vluchtelingen neer in het azc in Blitterswijck. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zo'n 450 mannen en vrouwen worden opgevangen. De afgelopen weken werd de komst van de eerste vluchtelingen naar het azc een paar keer uitgesteld, omdat het gezondheidscentrum nog niet gereed was. De mensen die vrijdag arriveerden waren vooral gezinnen uit Syriƫ en Irak.

Op het park zijn ook kantoren voor het COA en Vluchtelingenwerk Nederland en leslokalen ingericht. Het voormalige zwembad is omgetoverd tot recreatieruimte voor de vluchtelingen. Ze verblijven tijdelijk in het opvangcentrum tot over hun asielaanvraag is beslist.

"Het was een emotioneel moment toen de eerste jonge Syrische moeders en vaders met hun kinderen uit de bus kwamen", zegt Bart Veldpaus van de werkgroep Vluchtelingen in Venray. "Ook de alleenstaande mannen waren zichtbaar verrast en blij met zo'n hartelijk ontvangst. Na een enerverende periode mogen deze mensen nu gelukkig even op rust komen.
Maar al is het een mooie vakantiepark, neem van mij aan dat het voor deze mensen geen vakantie is. Huis en haard moeten verlaten is vreselijk, maar als je zo in je bestaan bedreigd wordt is dat de enige keus, zeker als het om je kinderen gaat. Je kunt beter gewekt worden, zoals in de rustige boomrijke natuur van het azc, door vrolijk fluitende vogeltjes dan door rondvliegende kogels of granaten. Ik realiseerde me vanmiddag in wat voor mooi land wij eigenlijk wonen."