Ageless Friends in première in VS

Morgantown | De documentaire Ageless Friends van filmmaker Marijn Poels uit Swolgen is onder grote belangstelling in première gegaan in Amerika.

Voor even was Morgantown het Hollywood van West-Virginia. De wegen waren afgezet, tientallen kinderen met Nederlandse vlaggetjes langs de weg en Amerikaanse mariniers ontvingen alle gasten in uniform bij de rode loper. Het honderd jaar oude MET Theater in de stad Morgantown (West Virginia) zat tot aan de nok toe vol. Ruim negenhonderd bezoekers, jong en oud, kwamen vanuit de nabijgelegen staten naar Morgantown om de officiële première van de Nederlandse productie bij
te wonen.

Onder de bezoekers ook Nederlands Ambassadeur Henne Schuwers die de film vorige maand al op zijn Ambassade in Washington vertoonde. Ageless Friends (Tijdloze vrienden) is een intiem verhaal over Heerlenaar Maarten Vossen die op dertienjarige leeftijd een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Hij startte een zoektocht naar James E. Wickline in zowel Nederland als West-Virginia (USA). De voorstelling werd bijgewoond door tientallen veteranen. Allen waren ontroerd door de onuitputtelijke zoektocht die Vossen de afgelopen dertien jaar verwezenlijkte om meer te weten te komen over 'zijn' soldaat. Voorafgaand sprak de uit Heerlen afkomstige Maarten Vossen de bezoekers toe. "Ik liet me inspireren door de film 'Saving Private Ryan' en adopteerde een graf op de militaire begraafplaats Margraten. Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat dit verhaal geen Hollywood-verhaal is, maar de realiteit. Een jongen in de bloei van zijn leven gesneuveld in een vreemd land, weg van zijn ouders. Hij betaalde de hoogste prijs voor de vrijheid waarin ik vandaag de dag
leef."

Documentairemaker Marijn Poels moest een week geleden zijn vlucht naar Amerika annuleren. Via een livestream bekeek hij de première vanuit Oostenrijk waar hij momenteel werkt aan zijn nieuwe documentaire. "Jammer dat ik er niet bij kon zijn", zegt Poels. "Maar het is overweldigend om te zien dat de film zo'n grote impact maakt in Amerika en het mensen inspireert en bewust maakt. De documentaire won de afgelopen twee maanden maar liefst zes belangrijke awards op grote filmfestivals in Los Angeles, New York en Florida, waar de film werd geselecteerd als beste documentaire.


Fietsvierdaagse in Venray

Venray | De afgelopen maanden is er door vrijwilligers en bestuursleden weer hard gewerkt om de 32ste Fietsvierdaagse Venray van 26 tot en met 29 juli mogelijk te maken.

De vrijwilligers van de routecommissie hebben dit jaar echt uitgepakt. Zo heeft men diverse nieuwe routes op de kaart gezet en is men er in geslaagd om ook nog diverse nieuwe controle- en rustplaatsen te vinden zoals Raceway Venray, Equestrian Centre De Peelbergen en het Toon Kortoomspark.

Op donderdag 28 juli brengen de deelnemers een bezoek aan Duitsland en komen zij door de plaatsen Twisteden en Kevelaer. Meer informatie over de rustplaatsen en de nieuwe routes zijn te vinden op www.fietsvierdaagse-venray.nl.

Woensdag 27 juli is de dag van de kinderen met een speciale fietstocht van ongeveer 18 kilometer. Deze tocht, speciaal voor kinderen en hun begeleiders -maar ook uitermate geschikt voor mensen in een scootmobiel-, wordt voor de zevende keer gehouden om ook jongeren warm te maken voor de fietsvierdaagse.

De kinderen die op woensdag deelnemen ontvangen allemaal een surprise. Sinds jaren is een speciale commissie actief om de zogenaamde kinderspelen tijdens het evenement te organiseren en te begeleiden. Iedere dag worden op één van de centrale rustplaatsen en bij de Wetteling de kinderspelen ingericht en kunnen kinderen genieten van buitenactiviteiten zoals kegelen, sjoelen, steltlopen, behendigheidsspellen en andere actieve spellen.

De kinderen krijgen een stempelkaart waar de verdiende punten op genoteerd worden. De ouders, opa's, oma's of begeleiders kunnen in deze tijd genieten van een drankje en een hapje om vervolgens de route weer te vervolgen. Op de laatste dag krijgen ze bij de kinderspelen bij de Wetteling allemaal een prijs. Op woensdag kunnen de kinderen bovendien deelnemen aan het zogenaamde XXL Superbellen blazen.

Deze activiteit vindt plaats op de finishlocatie De Wetteling. Tijdens de slotmiddag op vrijdag 29 juli is er een verloting van een fiets onder de voorinschrijvers. Inschrijven kan via www.fietsvierdaagse-venray.nl.


Workshop IKL en gemeente

Venray | De stichting IKL en de gemeente Venray zijn op zoek naar ideeën van inwoners van de gemeente Venray om het landschap mooier te maken. Daarom houden zij een workshop Landschapsdromen, op maandag 27 juni om 19.30 uur in het gemeentehuis.

De stichting IKL en de gemeente Venray willen Venray nog mooier maken. En zijn benieuwd naar de ideeën, wensen of dromen van inwoners van de gemeente Venray. Daarom vragen zij: wat is uw landschapsdroom?

Zijn er gebieden die een impuls nodig hebben, schreeuwt een locatie om verbetering of moet een thema uitgewerkt worden? Tijdens de workshop gaan de deelnemers op zoek naar kansen en mogelijkheden; IKL en gemeente nodigen hen uit om hun landschapsdromen die de gemeente Venray kunnen verfraaien naar voren te brengen.

De workshop Landschapsdromen is op maandagavond 27 juni, aanvang 19.30 uur, in het gemeentehuis.

In verband met de voorbereiding van de workshop is deelname uitsluitend mogelijk na aanmelding via een e-mail aan j.leunissen@ikl-limburg.nl, met vermelding van naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.