Na ruim tien jaar weer in de liedjesfinale: Doet màr zes met Ozzenlievenhieer
Na ruim tien jaar weer in de liedjesfinale: Doet màr zes met Ozzenlievenhieer Foto: Henk Lammen

"Carnaval is een gevoel"

Venray | Tijdens een voorronde in Anno'54 zijn zaterdag de elf deelnemers aan de liedjesfinale van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray bekendgemaakt. Er hadden zich dit jaar zestien deelnemers aangemeld, waarvan er uiteindelijk elf overbleven voor de eindstrijd. "Alle zestien inzendingen waren dit jaar van een heel hoog niveau. De jury heeft er een enorm zware kluif aan gehad om de elf finalisten te kiezen. Deze voorronde bewijst dat het vastelaoveslied in Venray enorm leeft", aldus de nieuwe voorzitter Paul Rutten van de Kemissie Liedje.

Door Henk Lammen

Om klokslag half elf bijt Lizanne Arts met De Reünie het spits af in Anno'54. Vervolgens gaat het onder toeziend oog van een deskundige jury in een rap tempo door. Alle artiesten stellen zich in het kort voor en lichten hun nummer toe. Van leven in een drukke tijd waardoor je familie minder ziet, maar pap wel aan de tap met carnaval (Marcel Barents) tot gewoon gek doen, een keer per jaar met carnaval kan dat (Roos & Wieneke). De artiesten zijn geen wereldverbeteraars, geen filosofen of betweters, maar simpel gezegd muzikanten die het gevoel van vastelaovend over willen brengen. Of zoals slotartiest Dave Cavis, die samen met Gerrie Vastelaovend zong, het eenvoudig verwoordde. "Carnaval en vastelaovend is maar een woord, voor ons is het een gevoel."

Als rond half twaalf alle zestien artiesten hun beste beentje hebben voorgezet, begint in de brasserie van Anno'54 het lange wachten. Of Marcel Barents al een voorgevoel heeft van een dreigende exit, zit hij buiten op het terras heerlijk te genieten van een biertje. "Och, er zijn winnaars en verliezers", antwoordt hij rustig op de vraag of hij nerveus is voor de uitslag. Drie kwartier later wordt hij uit zijn 'lijden' verlost als voorzitter Paul Rutten in willekeurige volgorde de elf finalisten opsomt. Barents is een van de vijf afvallers, evenals 't Zootje uit Blitterswijck. Steeds Opneej vindt geen genade in de ogen van de juryleden. 't Zootje maalt er niet om. Vorig jaar debutanten met zelfs een plekje op de cd, nu buiten de boot gevallen. Zangeres Karin Wijnhoven: "Natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld." Haar man Bas vult aan: "We weten wat we missen. Vorig jaar hebben we zo enorm genoten, dat nemen ze ons nooit meer af. We waren er graag weer bij geweest in de finale. Maar we komen terug, blijven meedoen. Je hebt winnaars en verliezers, maar zingen blijft gewoon leuk", verwoordt hij het echte vastelaovendgevoel.

Iets verderop glundert Paul van Lipzig. Vorig jaar nog voorzitter van de Kemissie Liedje maakt hij met Doet màr zes een geweldige comeback. Ruim tien jaar geleden stonden de heren met de nummers Wiettied en Half'Um al in de liedjesfinale en op de cd, nu gaan ze met Ozzenlievenhieer opnieuw voor de hoofdprijs. "We zijn echt verrast, want we zijn niet zo'n geweldige zangers. Het begon weer te kriebelen, vandaar dat we ons weer hebben opgegeven. Lol maken en plezier hebben, dat is voor ons het belangrijkste. Maar vanaf nu wordt het ook spannend. Moeten we maar eens gaan repeteren. Dat hadden we nog niet gedaan." Paul Rutten is in zijn nopjes. Zijn vuurdoop als voorzitter volstond hij met glans. "Dit was echt genieten. Nu heerlijk genieten van de zomervakantie en het eerste vastelaovendgevoel vasthouden. Ik was echt verbaasd over de hoge kwaliteit. Met nieuw talent en oude bekenden, een heel verrassende mix van artiesten."

De finale van het liedjesfestival is dit jaar op zaterdag 24 september. De nummers een tot en met vier van die finale komen op de nieuwe vastelaovescd van De Piëlhaas. De elf deelnemers aan de finale zijn:

Dave en Gerrie met Vastelaovend

Lizanne Arts met De Reünie

Kieës mit Kruut met Nog ieëne Kieër

Roos & Wieneke met Dat mot toch kunne

Doet màr zes met Ozzenlievenhieer

Gèn Viër met Krek utzellefde

Mark & Joop met Van Rooj tot an Mestreech

Pruuf Mar met Gewoën umdat 't kan

Maartje, Clint & Keke met Hènnevel (foto)

Nevvenèn met Klats mar los

NoeëtNiks! met Heej Vastelaovend.