Controle op zorgcijfers lastig

VENRAY | De accountant heeft veel moeite om de jaarrekening van de gemeente te controleren. 2015 was het eerste jaar van de grote zorgdecentralisaties. Er blijken fouten en onzekerheden in de cijfers te zitten.

Het is nog niet duidelijk of de accountant een goedkeurende verklaring kan afgeven. Ook andere gemeenten kampen met onbetrouwbare inkomsten en uitgaven in het sociale domein. Na overleg tussen het Rijk, de accountantssector en de zorgaanbieders heeft de overheid besloten dat er toch een normale accountantscontrole moet plaatsvinden.

In de gemeente Venray spitsen de problemen zich op drie fronten toe. De declaraties van zorgaanbieders over 2015 zijn te laat of nog niet ontvangen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan geen zekerheid geven over de rechtmatigheid en de juistheid van de persoonsgebonden budgetten. Bij het CAK is een grote achterstand bij de inning van de eigen bijdragen.

Op dinsdag 28 juni behandelt de gemeenteraad de jaarrekening. De verwachting is dat de accountant op de valreep nog met een rapport en verklaring komt.