Leunen loopt warm voor verzet tegen Polenhotel in melkfabriek

LEUNEN | Het was volle bak maandagavond in een donkere bedrijfshal van de oude melkfabriek in Leunen. Ruim 250 dorpsbewoners trotseerden de regen om meer te weten te komen over het Polenhotel. Dat moet straks ruimte bieden aan 288 arbeidsmigranten. In twee gebouwen van vier verdiepingen. Het is al de zoveelste poging in de gemeente Venray voor een grootschalig wooncomplex voor buitenlandse werknemers.

Door Henk Willemssen

In Ysselsteyn ging na felle protesten de komst van 500 Polen op het mobilisatiecomplex niet door. En Oostrum kwam in opstand tegen 300 arbeidsmigranten in klooster Paschalis. Nu is Leunen aan de beurt.

Wim Jacobs woont op zo'n honderd meter aan de Molenhofweg. Terwijl vorige week dinsdag in heel Leunen huis aan huis brieven werden bezorgd, werd de Molenhofweg vergeten. Pas vrijdag ontvingen de straatbewoners de brief. "Ik heb het van iemand gehoord tijdens een wandelingetje door het dorp", zegt Jacobs. Hij maakt zich er niet zo druk om. "Want dit plan gaat toch niet door. Net als in Oostrum. Let maar op. Want Leunen wil dit niet. Het is langs de drukste weg. Alle kinderen die in Venray sporten of naar school gaan fietsen hier voorbij. In de winterdag is het al om vier uur donker. Het is veel te onveilig." Ondernemer Leo Reintjes zit op een steenworp afstand. Hij werd verrast door het nieuws. "Ik ben al dertien jaar met de gemeente in de slag met vergunningen. En ook hier zijn al zo veel initiatieven afgewezen. Maar blijkbaar als Maessen in het spel is, dan kan het ineens wel."

Het was dinsdag een inloopavond. Zonder een presentatie. Toch nam iemand de microfoon. Zonder zich voor te stellen wees hij op de inspraak- en bezwaarmomenten die volgen. Uit navraag bleek het de adviseur van initiatiefnemer Hoex-Maessen te zijn. "Ik heet Van Dijck. Nee, mijn voornaam zeg ik niet." Ria Flinsenberg woont schuin tegen de melkfabriek. Zij is voormalig dorpsraadlid. In januari vernam ze al de plannen. "Dus ik was niet zo verrast toen ze vorige week op de stoep stonden." Flinsenberg is faliekant tegen het plan. "Wij zullen er alles aan doen dit tegen te houden. Tot het bittere einde toe", zegt ze strijdvaardig. "Onze huizen zullen flink in waarde dalen. De onveiligheid neemt toe. Normaal laten we de achterdeur open. Dat kan straks niet meer. Iedereen komt hier over die drukke Leunseweg. Dit is een totaal verkeerde locatie voor zoiets."

Dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur informeerde begin dit jaar tevergeefs bij eigenaar Hoex en de gemeente. "Uit het geruchtencircuit vernamen we dat er iets speelde. Met asielzoekers of arbeidsmigranten. We hebben direct contact gezocht, maar we kregen alleen ontwijkende antwoorden. We hebben erop aangedrongen de dorpsraad tijdig te informeren. Helaas is dit niet gebeurd. Dat is niet netjes." De dorpsraad is niet blij met het plan. "De gemeente noemt deze plek de entree van Venray. Maar zo'n Polenhotel geeft juist een negatieve uitstraling. Het is een mismatch", zegt Van de Leur, die veel telefoontjes kreeg van verontruste Leunenaren.