'Alleen maar verliezers'

HOLTHEES | De auto's die de peuterspeelzaal in Holthees barricadeerden zijn vrijdagmiddag door de eigenaren weggehaald. De gemeente Boxmeer zou optreden en bekeuringen uitschrijven als ze niet voor 18.00 uur verwijderd zouden zijn.

Door Henk Willemssen

Dat stond in de brief die donderdagavond onder de ruitenwissers werd geschoven. Tevens verwijderden medewerkers van het slopersbedrijf – in opdracht van de gemeente - alle spandoeken en ludieke posters van het gebouw. Slopersbedrijf Laarakkers kon donderdagochtend door de geparkeerde auto's niet met de sloop beginnen. Dorpsraad en bewoners zijn woedend op de gemeente die de sloop wil doordrukken. "We hebben de auto's weggehaald om te voorkomen dat ze beschadigd of weggesleept worden. Bovendien willen we niet dat de eigenaren worden betrokken in juridische procedures", zegt woordvoerder Sjaak Koopmans van de dorpsraad.

De fractievoorzitters verwierpen vrijdag in een persverklaring de acties in Holthees. Zij steunden het college in het hoog opgelopen conflict. De gemeente betichtte de dorpsraad van een negatieve publiciteitscampagne en het persoonlijk beschadigen van collegeleden. 'De fractievoorzitters nemen uitdrukkelijk afstand van deze wijze van actievoeren die een dorpsgemeenschap als Holthees niet past', meldt de gemeente in de verklaring. De dorpsraad is niet te spreken over de persverklaring waarin ze het verwijt krijgt een gesprek uit de weg te gaan. "Dit is toch de omgekeerde wereld", verzucht Koopmans. "Die acties zijn juist ontstaan door de slechte communicatie vanuit de gemeente. Daar draait alles om. De manier waarop ze omgaat met vrijwilligers. Wij hebben steeds geprobeerd het gesprek open te houden. Maar met een college dat niet reageert ben je snel uitgepraat. Er zijn alleen maar verliezers."

Vrijdag heeft het slopersbedrijf de radiatoren en andere materialen weggehaald. De verwachting was dat maandag de slopershamer zou komen, maar dat gebeurde niet. "Dat heeft te maken met de planning van het bedrijf", meldt de woordvoerster van de gemeente. "Er is geen uitstel. De sloop gaat sowieso door." De gemeente vindt dat het initiatief voor een gesprek van de dorpsraad moet komen. "Gezien de verstoorde verhoudingen en alles wat er gebeurd is. Zoals persoonlijke aanvallen en met modder smijten", aldus de woordvoerster. "De burgemeester is een verbinder. Hij houdt de deur altijd open, maar er zijn wel grenzen."