Gezonde jeugd in gezonde omgeving

Venray | In de raadzaal van het gemeentehuis vindt op donderdag 30 juni de startbijeenkomst plaats van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) in de gemeente Venray plaats.

Lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en media die het belangrijk vinden dat kinderen gezond kunnen opgroeien zijn daarvoor van harte uitgenodigd. De bijeenkomst begint om 15.00 uur. De gemeente Venray is sinds april 2016 JOGG-gemeente. Ze spreekt daarmee de ambitie uit om, samen met diverse lokale partijen, te werken aan een gezonde jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving, met volop kansen voor voldoende bewegen en gezonde voeding. Om dit proces in goede banen te leiden is buurtsportcoach Hélène Troubleyn als lokale JOGG-regisseur aangesteld.

Tijdens de bijeenkomst vertellen wethouder Lucien Peeters, JOGG-ambassadeur André van Schaveren en JOGG-regisseur Hélène Troubleyn over de landelijke en lokale JOGG-aanpak. Vervolgens worden de aanwezigen uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de aanpak in Venray: wie wordt de voornaamste doelgroep, welke uitdagingen gaan we als eerste aanpakken en op welke wijken willen we ons specifiek richten. Aanwezigen wordt gevraagd om vanuit hun vakgebied en expertise actief bij te dragen aan deze sessie. Wie geïnteresseerd is en wil meedenken kan zich voor 24 juni aanmelden bij JOGG-regisseur Hélène Troubleyn via e-mail helene@venraybeweegt.nl. Meer informatie is te vinden op www.venraybeweegt.nl en www.jongerenopgezondgewicht.nl.


Eerste folder ouderenadviseurs

Venray | De stuurgroep ouderenadviseurs in de gemeente Venray bood afgelopen vrijdag, namens de Centrale van Ouderenverenigingen in de gemeente Venray, de nieuwe folder De kracht van senioren in de participatiemaatschappij aan aan wethouder Peeters.

De folder is ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen stuurgroep en KBO-Limburg. In de folder staat kort omschreven waarbij de hulp van de goed opgeleide ouderenadviseurs kan worden ingeroepen. De adviseurs werken onafhankelijk en geheel belangeloos en vragen hooguit een kleine onkostenvergoeding. Ook de namen en contactgegevens van de 17 ouderenadviseurs binnen de gemeente Venray staan vermeld. Wethouder Peeters heeft toegezegd dat de gemeente voor de vermenigvuldiging en verspreiding van de folder gaat zorgen. Bij aanvragen voor hulp en afspraken voor keukentafelgesprekken wordt de nieuwe folder uitgereikt.


Muzikale wandeling Meerlo

Meerlo | Voor de vierde keer in successie wordt op zondag 26 juni in Meerlo Amuzant!, een muzikale wandeling, gehouden.

Startpunt van deze muzikale wandeling is De Speulplats aan de Mgr. Jenneskensstraat in Meerlo. De starttijden zijn tussen 10.00 en 11.00 uur. Bij de start neemt fanfare Eendracht de muzikale ondersteuning voor haar rekening. Tijdens de wandeling worden de deelnemers verrast door zowel lokale als regionale talenten die een combinatie van genres variërend van zang, dans, theater en muziek laten zien en horen. Een belangrijk verschil met voorgaande edities is dat de route in tweeën verdeeld is.

Rond het middaguur komen de wandelaars weer samen bij De Speulplats voor de lunch. Ook tijdens de lunch is er live muziek. Iedereen is welkom om hier tegen betaling de lunch te nuttigen en van het amusement te genieten. Na de middag wordt het tweede deel van de wandeling gelopen en ook deze eindigt bij De Speulplats. De route fietsen kan uiteraard ook, voor inschrijven gelden dezelfde tijden.


D66: Onderwijslab

Venray | D66 Limburg heeft bij de behandeling van de Voorjaarsnota gepleit voor de oprichting van het Onderwijslab Limburg.

Deze oproep moet ervoor zorgen dat het onderwijsveld in stelling wordt gebracht om met eigen initiatieven te kunnen komen om het Limburgs onderwijs toekomstbestendig te maken. Statenlid Jan van de Ven uit Venray: "Te vaak zien we dat overheden zelf de touwtjes in handen willen houden wanneer het gaat om ontwikkelingen binnen ons onderwijs. De expertise en de goede ideeën zitten echter niet in de kamertjes van publieke bestuurders en onze volksvertegenwoordiging, maar in de lerarenkamers en de klaslokalen." Het Onderwijslab Limburg kent een brede insteek, waarin alle mogelijke uitdagingen voor de toekomst hun plek kunnen krijgen. "Het hangt natuurlijk van de geluiden vanuit het veld af waar de provincie straks zijn focus op gaat leggen.", aldus Van de Ven.

In de ingediende motie worden uitdagingen als de leerlingenkrimp, het toekomstig tekort aan leerkrachten, maar ook kansenongelijkheid en eventuele curriculumaanpassingen afkomstig uit #Onderwijs2032 aangedragen. "Maar wij beseffen ons terdege dat er vanuit het onderwijs zelf wellicht nog hele andere initiatieven kunnen komen. Die ruimte moet er ook zijn. Het gaat D66 erom dat kinderen de kans hebben op school aardig, vaardig en waardig te worden." Het Amsterdamse initiatief Schoolmakers020 diende als inspiratie voor deze onderwijsambitie in Limburg. "We zien het Onderwijslab Limburg als een kraamkamer voor inspirerende en interessante onderwijsideeën, zoals dat ook in Amsterdam is gebeurd". In Amsterdam zijn in totaal 124 projectplannen ingediend in 2015 waar er uiteindelijk 4 van worden uitgevoerd. "Als leerkracht heb ik zelf mogen deelnemen aan Onderwijspioniers en ben ik als dagvoorzitter betrokken bij het LerarenOntwikkelFonds. Hier zie ik iedere keer weer wat het oplevert wanneer je leerkrachten achter het stuur zet in plaats van op de achterbank laat plaats nemen. D66 is ervan overtuigd dat Limburgse leerkrachten en andere onderwijsmensen van het Onderwijslab een succes gaan maken."