Wil Coopmans geniet van zijn passie: het verbouwen van caféracers.
Wil Coopmans geniet van zijn passie: het verbouwen van caféracers. Foto: Henk Lammen

Passie voor caféracers

Venray | Caféracers zijn het domein van Wil Coopmans (54) uit Venray. Geef de manager bedrijfsvoering van VieCuri ziekenhuizen een motor in handen en hij maakt er een juweeltje van. Via zijn eigen website deelt hij zijn passie met motorrijders en vooral liefhebbers van caféracers in het bijzonder.

Door Henk Lammen

"Wanneer mijn passie voor motoren is ontstaan. Toen ik geboren werd", lacht Coopmans. "Niet specifiek voor motoren, maar wel voor techniek. Mijn moeder, 89 jaar oud, zei laatst nog dat het eerste wat ik deed, als ik mechanisch speelgoed kreeg, was het uit elkaar draaien. Kijken hoe het werkte. Daarna draaide ik alles weer in elkaar om te spelen. Van jongs af aan ben ik bezig met techniek." Als jongetje was hij al bezeten van crossfietsjes, steps, skelters, zeepkisten. "De eerste keer dat er benzine in zat, was toen ik een jaar of negen was. Mijn oudere broer had ergens een klusje gedaan en kreeg als beloning enkele bromfietsen. Daar kreeg ik er eentje van. Die moest ik wel kopen, voor een gulden, een Rap Imperial. Daar moest de zaag in, wilde ik meteen verbouwen. En daarna crossen in het bos bij Baltussen Piet. Vanaf dat moment is het virus gegroeid."

Hij heeft inmiddels een eigen bedrijfje naast zijn reguliere werk in het ziekenhuis. Met een eigen website. Een verzamelplek van foto's, verhalen en emoties om samen een passie te delen: het rijden en sleutelen aan en praten over een machine die uniek is. Want dat is de sport voor Venraynaar Coopmans. De garage van zijn woning aan de Westsingel is nu nog zijn uitvalsbasis. Binnenkort verhuist hij naar een groter pand, het oude huis en werkplaats van Kengen aan de Maasheseweg. Daar kan hij urenlang zijn hobby uitoefenen. Caféracers zijn voor hem een manier om zich te onderscheiden van de grauwe massa. Hij had motoren van de meest voor de hand liggende merken Zündapp, Kreidler en Honda. Het onderhoud deed hij altijd al zelf. Het verbouwen van motoren begon toen hij Harley Davidson ging rijden. Pas sinds een jaar of zes, zeven jaar gebeurt dat structureel. De eerste motor die hij compleet verbouwde was ook een Harley. "Een heel bijzondere motor, de enige van dat type in Nederland." Hij rolde vervolgens in het wereldje van caféracers, uit Engeland naar Nederland komen overwaaien. "In tegenstelling tot een Harley verbouwen is dat betaalbaar. Je koopt voor een prikkie een motor en gaat aan de slag. Veel caféracers zijn opgebouwd uit een allegaartje van onderdelen. Veel mensen willen af van een confectiepak, willen iets wat bij hen past. Ik heb een website gemaakt, met forum." Hij ging volop aan de slag met het verbouwen van motoren tot caféracers, iedere motor met een eigen, unieke signatuur. Daarnaast maakt hij frames die wereldwijd worden verkocht. Coopmans heeft in Nederland een reputatie opgebouwd, vooral met de ombouw van Yamaha's Virago. Hij organiseerde in Assen al een evenenement voor caféracers. Voor hem is het een manier van leven. "Het is terug naar de basis, ook qua kledingstijl. Echte liefhebbers die genieten van hun hobby. De passie voor een stuk techniek met elkaar delen. En er een eigen sausje over willen gieten. Het is juist mooi dat je iets met jouw eigen handen maakt."