Louka van Lier (Assepoester) en Justin van de Ven (prins) vertolkten twee hoofdrollen.
Louka van Lier (Assepoester) en Justin van de Ven (prins) vertolkten twee hoofdrollen. Foto: Henk Lammen

Feest op toneel

Venlo | De dansafdeling van Kunstencentrum Jerusalem sloot het seizoen afgelopen weekend af met de voorstelling Lang en Gelukkig in schouwburg De Maaspoort in Venlo. Alle dansers zorgden voor een betoverende voorstelling vol vrolijke muziek en vooral veel dans.

Door Henk Lammen

De voorstelling in De Maaspoort in Venlo werd bezocht door 750 mensen. Schouwburg Venray is op dit moment in verbouwing waardoor noodgedwongen op zoek moest worden gegaan naar een ander theater.

"De Maaspoort is een groot theater met veel mogelijkheden. Het was heel bijzonder om daar te mogen staan met onze voorstelling. Het toneel is groot maar ook achter de schermen is er veel plek. We pasten er net in", glunderde dansdocente Myrna van Rens na afloop.

Tijdens de generale repetitie eerder op de dag was de spanning nog te snijden. De docenten Lonneke van der Meijs, Karin Lucassen, Karin Groenen, Vive Massar, Kyara Meis, Eva Rutten en Myrna van Rens waren urenlang bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. "Het blijft dan altijd spannend hoe zich dat vertaalt naar de uiteindelijke voorstelling." Na een voorbereiding van ruim een jaar mochten alle leerlingen iets over zeven hun dans laten zien aan het grote publiek. Het stuk was gebaseerd op Assepoester, een romantisch verhaal over het meisje dat door haar gemene stiefmoeder wordt uitgebuit, maar uiteindelijk trouwt met een echte prins.

Vanaf de kleutergroepen tot en met de kinderen en natuurlijk ook de jongerengroepen en de jong volwassenen schitterden van de haasjes tot aan de poetsvrouwen en van de hondjes tot aan de muisjes. Alle figuren uit het sprookje deden mee. De rol van Assepoester werd vertolkt door Louka van Lier. Zij zorgde voor een elegante rode draad. De stiefzusjes waren Marloes Duijkers, Erla Rongen en Anouk Bos en de stiefmoeder was Caitlin Rongen.

Alle dansstijlen waren vertegenwoordigd, van moderne dans en klassiek ballet tot en met jazz dance en urban hip hop en spitzen. Zo'n 40 hulpouders en twintig schminkouders zorgden ervoor dat de dansers er prachtig uitzagen. Van Rens was blij met die inzet. "Zonder al die vrijwilligers is het onmogelijk om een dergelijke voorstelling uit te voeren. Die mensen zijn echt onmisbaar. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen die op wat voor wijze ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Alleen samen ben je tot zoiets in staat."

Ook danstechnisch is het een hele puzzel om alle losse stukjes uiteindelijk tot een geheel te smeden. Van Rens: "Tijdens het werken naar een voorstelling toe moet je als team gaan samenwerken en krijg je unieke combinaties en crossovers. Dit kan omdat we nu met alle disciplines vertegenwoordigd zijn en alle docenten hebben hun eigen specialisme. Het is heel jammer dat deze vorm zal verdwijnen. Dat weerhoudt ons er niet van om ook volgend seizoen naar een mooie afsluiting toe te werken." In juli staat het slotakkoord van de dansafdeling van Kunstencentrum Jerusalem op het programma. "Op 23 en 24 juli houden we een danskamp. Het danskamp voor de oudere jeugd zit al vol, alleen voor het danskriebelkamp kunnen kinderen zich nog inschrijven."