Bram Reijnders:
Bram Reijnders: "Ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben." Foto: Henk Lammen

"Kunst is mijn passie"

Venray | Vijftien jaar geleden startte Venraynaar Bram Reijnders (42) met een kunstgalerie in het oude raadhuis. Inmiddels heeft hij van een passie zijn beroep gemaakt. Reijnders is een wereldburger die kunst maken en verkopen 'tot een kunst heeft verheven' en zich met zijn bedrijf AbrahamArt heeft ontwikkeld tot een van Nederlands grootste kunstbedrijven.

Door Henk Lammen

Reijnders heeft het verhaal al talrijke keren verteld, maar het blijft leuk om te horen hoe zijn passie voor kunst tot stand kwam. "Ik zag in Brazilië een schilderij en was meteen verkocht. Beter gezegd, verliefd. Ik had het kunstwerk gereserveerd, maar toen ik het wilde ophalen was het verkocht. Ik heb dagenlang liefdesverdriet gehad. Voor mij was dat een teken om mijn leven aan kunst te wijden." In het oude raadhuis in Venray opende hij een galerie en zette zijn eerste stappen in de kunstwereld. Al snel verhuisde hij naar een prachtig oud gebouw op het St. Annaterrein, waar nog steeds zijn galerie annex werkplaats is gevestigd. "Met dank aan de steun van de Venrayse politiek en mijn klanten heb ik mijn bedrijf kunnen ontwikkelen. Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb altijd van alle kanten medewerking gehad. Opmerkelijk toch?", lacht hij vragend. Zijn grote doorbrak kwam toen hij te zien was in het tv-programma Goedemorgen Nederland van Daphne Bunskoek. Kunst maken en verkopen is nu zijn levensdoel. "Ik ga ook nooit op vakantie, maar reis wel de wereld rond. Ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben. Dit is mijn roeping." Hij trouwde met een Braziliaanse vrouw en heeft een kind. Hij is vaak in Rio de Janeiro, maar ook in zijn nieuwe galerie die hij enkele maanden geleden opende in het centrum van Eindhoven. Hij bemiddelt voor grote Nederlandse kunstenaars als Christiaan Lieverse, Casper Faassen en Robbert Fortgens.

Over zijn opmerkelijke eigen werk laat hij een filosofie los. "In een wereld waarin we achtervolgd worden door reclame slogans, politieke beloften, media-hypes en zelfpromotie op sociale media als Facebook vraag ik me regelmatig af 'Wat is nou waar?' Als we alle berichten om ons heen zouden geloven, komen we in een surreëel universum terecht dat meestal mooier lijkt dan dat het is. Wat daarvan maak ik mezelf wijs?" In zijn werken toont Reijnders dit universum middels zelfbewuste verleidelijke vrouwen die de aandacht van de kunstkijker vragen. Ongegeneerde promotie met extravagante poses, slogans en glitters. "Door die te mixen met cartoonelementen verbeeld ik mijn maatschappij ironische passie voor de hedendaagse wereld waarvan ik een product ben." De werken van Bram Reijnders waren onder andere te zien bij de prestigieuze kunstbeurs PAN in Amsterdam, maar ook op kunstbeurzen en galerieën in Duitsland, Denemarken, Amerika en Singapore. Hij is geen kleine jongen in de kunstwereld, maar zal zijn Venrayse roots nimmer verloochenen. Toch nam Reijnders een opmerkelijk besluit. "Ja, de galerie op het St. Annaterrein ga ik alleen nog gebruiken als werkplaats. De galerie gaat dus sluiten. Alleen bij speciale evenementen worden er nog kunstwerken tentoongesteld." Om ruimte te creëren houdt AbrahamArt de komende weekenden op zaterdagen en zondagen van 11.00 tot 18.00 uur een interessante kunstverkoop. Kunstwerken worden met kortingen tot wel 70 procent te koop aangeboden.