Dorpsbewoners hebben de peuterspeelzaal omsingeld met auto's om sloop te voorkomen.
Dorpsbewoners hebben de peuterspeelzaal omsingeld met auto's om sloop te voorkomen. Foto: Henk Willemssen

Holthees in opstand

HOLTHEES | De omstreden sloop van de peuterspeelzaal in Holthees is vorige week donderdag niet doorgegaan. Sloopbedrijf Laarakkers kon niet aan de slag omdat boze dorpsbewoners met auto's het gebouw hadden omsingeld.

Medewerkers van het sloopbedrijf plaatsten donderdagochtend enkele hekken en een container en vertrokken weer. De dorpsraad Smakt-Holthees had een advocaat in de arm genomen om de sloop te voorkomen. De gemeente Boxmeer reageerde woensdag niet op het ultimatum. De gemeente wilde na de boycotactie donderdagmiddag een spoedoverleg met de dorpsraad. Dat werd afgeblazen omdat de dorpsraadleden verhinderd waren. Met spandoeken lieten de dorpsbewoners duidelijk weten de sloop niet te accepteren. Vooral burgemeester Karel van Soest is de gebeten hond. "De burgemeester liegt en hij moet direct weg. Wij zijn woedend op hem", verwoordde een oudere bewoner de gevoelens in het dorp.

De dorpsraad wil graag een gemeenschapsfunctie in de voormalige peuterspeelzaal. De gemeente Boxmeer krijgt het verwijt niet met de initiatiefnemers uit het dorp te willen praten. Het conflict is hoog opgelopen. Beide partijen beschuldigen elkaar van leugens. Burgemeester Van Soest ontkent dat hij in een gesprek met dorpsraadvoorzitter Peter Coppus heeft gezegd dat de sloop zou worden uitgesteld. De dorpsraad is boos en schermt met een gespreksverslag dat door de gemeente is geaccordeerd.