Politiek ziet grote risico's gemeente bij glasvezelproject

VENRAY | Maandag in de commissievergadering stonden de meeste partijen niet te juichen bij het voornemen van het college om garant te staan voor de investering van 17,5 miljoen euro van GlasWebVenray. Veel fracties zien grote risico's en vrezen dat de gemeente flink over de brug moet komen als het financieel misgaat.

Door Henk Willemssen

Voorzitter Martin Houben van GlasWebVenray zei vooraf dat het vooral een kwestie van vertrouwen is. Juist dat vertrouwen bleek bij sommige partijen ver te zoeken. Ze vroegen zich af of de gemeente wel voor 100 procent garant mag staan. Omdat maximaal 80 procent is toegestaan. Venray zou door 'Brussel' kunnen worden teruggefloten vanwege ongeoorloofde staatssteun.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) meende dat het zo'n vaart niet loopt. "Nee, we komen niet in botsing met Europese regels", verklaarde hij. Glasvezel is immers een dienst van 'algemeen en economisch belang' en bovendien is er sprake van marktfalen, omdat het onrendabele buitengebied verstoken blijft van snel internet, aldus Busser.

Ingeborg de Barbanson (VVD) had haar twijfels. "Partners zijn positief, maar niemand wil het risico dragen. Dat komt bij de gemeente terecht. Is dit wel een taak van de gemeente?", vroeg de VVD'ster zich af. "Het is een lastig dossier. We zijn er nog niet uit."

Jan Hendriks (SP) zag het meest in het provinciale project met beleggingsfonds CIF. Hierbij krijgen alleen dunbevolkte buitengebieden glasvezel. In Venray gaat het om zo'n tweeduizend adressen. Peter Custers (inVENtief) was sceptisch omdat provincie en banken niet zomaar willen instappen. "We hebben grote zorgen over de gemeentegarantie. Het probleem is het risico van de wankele exploitatieopzet", aldus Custers, die het glasvezelproject vergeleek met andere financiële tegenvallers zoals de Floriade en de parkeergarage. Bert Linskens (PvdA) vond het geen taak van de gemeente om garant te staan. "Externe partijen geven het risico ook aan. Een adviesbureau zegt dat de financiën kwetsbaar zijn. Met het risico dat de garantstelling moet worden aangesproken." PP2 uitte zich al eerder kritisch. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zei Toon Kerkhoff. "Het financieel risico is te groot. En een groot deel van de burgers kiest niet voor glasvezel."

De drie coalitiepartijen waren wat positiever. D66 en Samenwerking zetten wel vraagtekens bij de risico's. Busser zei dat de gemeente een risico loopt van 30 procent van de garantstelling van 17,5 miljoen euro. Het grootste deel van de investering wordt volgens de wethouder gedekt door de onderliggende executiewaarde. Leo Philipsen (CDA) was niet te spreken over het afhaken van de provincie. "Het is makkelijk van de provincie het alleen op het bordje van de gemeente te leggen." GlasWebVenray heeft het aangepaste businessplan bij de provincie ingediend. Een reactie uit Maastricht is er nog niet, die komt wellicht nog voor de raadsvergadering van 28 juni. Het CDA wil groen licht geven. "We moeten nu knopen doorhakken. We hechten aan het coöperatieve model."