Afbeelding
Foto: Johan Loonen

Gemeente en inwoners: samen onkruid te lijf

Zon en regen – beide volop de laatste week – zijn goed voor de plantjes. Ook voor de plantjes die we liever niet uitbundig zien groeien. Hoe gaat de gemeente Venray onkruid te lijf en wat kunt u zelf doen in de straat?

De gemeente Venray veegt negen keer per jaar de trottoirs en goten. Want regelmatig vegen en borstelen zorgt ervoor dat aangewaaide zaden geen kans krijgen te groeien. Als proef doen we dat dit jaar twee keer met een hardere borstel. Op de algemene terreinen en invalswegen, plekken die 'van niemand zijn' en waar niet vaak mensen lopen, gebruikt de gemeente hete lucht om onkruid te bestrijden. Denk aan parkeerplaatsen en vluchtheuvels. Door de hete lucht 'ontploft' het onkruid en sterft af. Voor de winter zorgt een borstelronde dat de parkeerplaatsen en vluchtheuvels er tot het volgend voorjaar netjes bijliggen.

Moj Venroj en hotspotdienst

Onkruidbestrijding is ook mensenwerk. Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn in het kader van de Participatiewet ook actief als onkruidbestrijders. Zo is een ploeg van Moj Venroj (een samenwerking tussen Wonen Limburg, MET ggz en het Werkhuis) actief die in het groeiseizoen op maandagochtenden regelmatig onkruid weghaalt in het winkelcentrum.

En dan is er nog de hotspotdienst. Met een kleine aanhanger en (bijna) kokend water gaan de mannen onkruid te lijf op plekken die niet met de andere methoden worden bereikt. Bijvoorbeeld vlakbij geparkeerde auto's, waar werken met hete lucht risico's met zich kan meebrengen.

Straten

Maar met de genoemde middelen en methoden komt de gemeente er niet. De beeldkwaliteit die inwoners van Venray gewend waren is niet meer haalbaar. Dat komt omdat sinds 31 maart het middel glyfosaat dat in RoundUp zit niet meer mag worden gebruikt op verharde oppervlakken. De andere methoden zijn echter fors duurder dan chemische bestrijding en het budget is niet meegegroeid. Daarom doet de gemeente een beroep op u om ook de handen uit de mouwen te steken. Door zelf het trottoir voor uw voordeur schoon te houden. Maar u kunt ook met uw buren af en toe krabber en bezem pakken als u vindt dat de beeldkwaliteit van uw straat te wensen overlaat. Nog gezellig ook. De gemeente kan voor krabbers zorgen.

Als u met een aantal mensen in de straat aan de slag wilt, kunt u voor ondersteuning contact opnemen met Dave Groenen, (0478) 523 333.

Waarderingspenning voor Gerda Peeters

Wethouder Lucien Peeters heeft op donderdag 2 juni de Bronzen Waarderingspenning van de gemeente Venray uitgereikt Gerda Peeters-Schers (76). Zij kreeg de onderscheiding voor haar jarenlange inzet als vrijwilligster voor LVB en R.K. Kerk, bij de Zonnebloem en de Zorggroep in De Tol en De Mulder, het verzorgen van avondwaken en collecteren voor de Hartstichting.