Dorpsraden willen uitleg

Heide | De herinrichting van de kop van het Lovinckplein in Ysselsteyn en de sporthal op De Heesakker in Oirlo. Het zijn twee kwesties die door inmenging van de gemeente wrevel hebben gewekt in de dorpen.

Door Ron Koenen

Het plan in Oirlo werd, ondanks een eerder genomen raadsbesluit, door de gemeenteraad alsnog afgeschoten. In Ysselsteyn maakte wethouder Lucien Peeters samen met de dorpsraad afspraken, maar draaide de gemeenteraad die juist weer terug. Daardoor bleef het oorspronkelijke plan intact.

De twee kwesties zouden als casus kunnen dienen voor een informatieve bijeenkomst tussen het dorpsradenoverleg en de fractievoorzitters van de gemeenteraad, het presidium.

"Niet om oude koeien uit de sloot te halen, maar om duidelijkheid te krijgen over de rol die iedereen heeft in het democratisch proces en te praten over hoe we het best met elkaar om kunnen gaan. Het is belangrijk om begrip voor elkaar standpunten te krijgen. Het gaat er niet om ons gelijk te halen, maar om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen", zei voorzitter Theo Zegers van het dorpsradenoverleg maandagavond tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de vertegenwoordigers van de dorpen in gemeenschapshuis De Gelderkoel in Heide.

Zegers besprak dit initiatief met Patrick Peters, die onlangs als raadsgriffier van de gemeente Venray begon. Peters vond het een goed idee en zal het presidium voor het eerstvolgende dorpsradenoverleg uitnodigen, aldus Zegers. "Hij was nog maar een week in dienst toen ik hem sprak, maar kende deze twee kwesties al. Ze hebben een groot effect gehad op de dorpen, dat begreep hij ook wel. Ik denk dat het belangrijk is, ook voor ons als dorpsraden, dat we weten wat onze rol is en hoe de lijnen precies lopen, en wie op welk moment waar zijn invloed kan uitoefenen. En het is natuurlijk sowieso goed om elkaar te leren kennen. Ook de fractievoorzitters moeten weten waar wij mee bezig zijn."

De bedoeling van de informatieve bijeenkomst is duidelijk niet om met modder te gaan gooien, legde Zegers nogmaals uit. "We willen graag de structuur van het ambtelijk apparaat in beeld zien, en kijken waar de pijnpunten kunnen zitten. Nogmaals: het gaat er niet om oude koeien uit de sloot te halen, zeker niet, maar om er samen voor te zorgen dat er geen nieuwe meer in komen."