Afbeelding
Foto: ron koenen

100 jaar De Pionier in Ysselsteyn

Ysselsteyn | In 1916 streken de eerste pioniers neer in de Peel om een start te maken met de ontginning van de weidse, woeste en vrijwel onbegaanbare peelgrond. In dat jaar bouwde Peter Janssen (Niessenboer) het eerste stenen gebouw, dat dienst deed als opslag van gereedschappen, stal voor het werkpaard en slaapplek voor zijn zonen zodat zij na het zware werk niet elke dag terug hoefden naar Venray.

Niessenboer en zijn zoons hadden nooit kunnen vermoeden dat De Pionier ruim een eeuw later nog steeds dienst doet als slaapplek. Ook nu voor werkers in de regio, maar zeker ook voor toeristen die met veel plezier genieten van de groepsaccommodatie. Achterkleindochter Conny (dochter van Jan van Niessenbert) behoort tot de vierde generatie van de pioniersfamilie. Het feit dat De Pionier al 100 jaar te vinden is aan de weg van Venray naar Deurne wil Conny niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseert ze in het weekend van 8, 9 en 10 juli een feestweekend.

Om het eeuwfeest extra cachet te geven heeft Conny de theatermakers Frans van de Pas en Henk Deters in de arm genomen. Zij maakten een theatervoorstelling waarin stil wordt gestaan bij het wel en wee van de familie Janssen en Camps in de beginjaren van de ontginning. De rode draad van het stuk ligt in het gegeven dat schrijver Joris van Brink de opdracht van Conny Janssen heeft gekregen om een boek te schrijven met als onderwerp '100 jaar De Pionier'. Aan de hand van allerlei anekdotes en fragmenten maakte het publiek kennis van de 100-jarige geschiedenis van dit stukje Peel en zijn ontginners om vervolgens te komen tot De Pionier anno 2016.

De voorstellingen vinden plaats bij vakantieboerderij De Pionier aan de Deurneseweg, waar het 100 jaar geleden allemaal begon. Er zijn vijf voorstellingen. De première (voor genodigden) vindt plaats op vrijdag 8 juli. Op zaterdag 9 en zondag 10 juli wordt er gespeeld om 16.00 uur en 20.00 uur. Voor de voorstellingen op zaterdag en zondag zijn vanaf maandag 13 juni kaarten verkrijgbaar via De Pionier of via de Vitelia-winkel in Ysselsteyn. De prijs bedraagt 11 euro.

De voorstelling duurt circa 75 minuten en per voorstelling zijn er 80 kaarten beschikbaar. Op zondag 10 juli vindt er ook nog een open dag plaats. Op het gehele terrein zijn kraampjes aanwezig waar de bezoekers producten kunnen proeven en kopen. Tevens is er muziek, vertier en uiteraard een hapje en een drankje. De open dag begint om 10.00 uur en is gratis toegankelijk.

Foto: Henk en Frans druk in overleg met Conny over het script. Zoon Kevin is benieuwd welke rol hij krijgt…