Draaiduizeligheid te verhelpen

Beugen | "Dokter, ik ben zo dol in de kop!" Neuroloog Ilja Bot van Maasziekenhuis Pantein ziet geregeld mensen met deze klacht op de poli verschijnen.

Vaak lopen ze al jaren rond met duizeligheidklachten. Klachten, die meestal met een eenvoudige behandeling te verhelpen zijn. Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Draaiduizeligheid is een veel voorkomende vorm. De oorzaak is een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Daar bevinden zich kristallen. Als deze losraken en op de verkeerde plek terechtkomen, leidt dit tot prikkeling van het evenwichtsorgaan, wat de duizeligheid veroorzaakt. Mensen hebben er vaak last van als ze gaan liggen, als ze zich omdraaien in bed of als ze hun hoofd naar achteren bewegen, bijvoorbeeld om in een keukenkastje te
kijken.

Ze krijgen dan het gevoel dat alles draait. Het gevoel kan enkele minuten aanhouden, soms in combinatie met misselijkheid of braken. Draaiduizeligheid kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt het meest voor bij ouderen vanaf ongeveer 70 jaar. Wat veel mensen niet weten, is dat draaiduizeligheid in de meeste gevallen gemakkelijk verholpen kan worden. Neuroloog Bot legt uit hoe dat werkt: "Mensen komen met een verwijzing van de huisarts bij mij of een van mijn collega neurologen voor een consult. Wij zoeken dan uit in welk deel van het evenwichtsorgaan het probleem zit. Afhankelijk van de plaats voeren we een bepaalde manoeuvre uit, waardoor de kristallen weer op de juiste plek terechtkomen. Daarmee is het probleem in veel gevallen al direct verholpen."

Voor controle, verdere behandeling en eventueel terugkerende klachten kunnen mensen terecht bij fysiotherapeut Desiree Hilbrands, die de oefening herhaalt en indien nodig ook nog thuisoefeningen voorschrijft. Ongeveer 95 procent van de mensen heeft na de therapie geen last meer van duizeligheid.


Metameer

Boxmeer | Metameer is een broedplaats voor talent.

In het jenaplanonderwijs in Boxmeer kunnen leerlingen volgend jaar kiezen uit een breed aanbod naast het normale onderwijsprogramma. Omdat het leuk is of omdat ze er later iets aan hebben. Leerlingen van elk niveau (vmbo, havo, vwo, tweetalig onderwijs) kunnen kiezen voor een talentplusprogramma. Bijvoorbeeld meedoen aan een open podium, leren programmeren of hun talenkennis Engels vergroten met het Anglia-examen. Volgend schooljaar kunnen leerlingen in de sector jenaplan ook het Goethe Zertifikat voor Duits halen.

De school denkt nog na om ook een sportonderdeel op te nemen in het brede aanbod. Dit jaar is een tweede lichting geslaagd voor Anglia. Enkele leerlingen sloten daarmee hun tweetalige vmbo- of havo/vwo-opleiding in het jenaplanonderwijs af. Een groep van 50 leerlingen deed mee aan een buitenschools programma en kreeg een uur extra Engels in de week.


Match Venray

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is voor Gehandicaptenplatform Venray op zoek naar een vrijwilliger.

Taakomschrijving: in Venray en omgeving zijn veel wandel- en fietspaden. Maar welke zijn geschikt voor wandelaars met rollator, rolstoel of scootmobiel? De vrijwilliger kan helpen dit te weten te komen. Wie het een uitdaging lijkt om mee te werken aan toegankelijke wandel- en fietsroutes kan contact opnemen met Gehandicapten Platform Venray, Martien van Dijk, via telefoon (0478)550395 of stuur een e-mail naar secretariaat@gehandicaptenplatform venray.nl.

Wensen: natuurliefhebber die graag wandelt of fietst. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.


Judoka's op dreef

Venray | Sporthal De Wetteling stond afgelopen weekend in het teken van het 42ste International Judo Tournament Venray. De organisatie op beide dagen was in handen van Judo Vereniging Venray.

Twee dagen lang streden maar liefst 1600 judoka's uit 29 landen om de ereprijzen. Zaterdag ging het toernooi van start met jeugdjudoka's van 8 tot en met 14 jaar, zondag verschenen judoka's van 15 jaar en ouder op de tatami. Tijdens het toernooi namen ook enkele leden van de organiserende vereniging deel aan de wedstrijden. Hun resultaten: eerste plaats Daan Flinsenberg, tweede plaats Marit Woertman, derde plaats Vince van Vegchel.

Op Peel en Maas TV was afgelopen week een verslag van het toernooi te zien. Deze reportage terugkijken kan via de website en de Facebookpagina van Peel en Maas.

Foto Henk Lammen.