Afbeelding
Foto: ron koenen

Moderne millenniumsymbolen in centrum Venray

Venray | Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden en heeft als thema 'Iconen en Symbolen'. Mooie voorbeelden van moderne symbolen liggen in Venray op het Schouwburgplein, rondom de Milleniumfontein.

Tijdens de VN Millenium-Top van september 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen de Millenium Ontwikkelingsdoelstellingen geformuleerd en goedgekeurd. Hierin werd afgesproken om vóór 2015 de acht belangrijkste wereldproblemen aan te pakken, waarbij de armoedebestrijding centraal stond. De arme landen zullen zich inzetten voor beter bestuur, gezondheidszorg en onderwijs. De rijke landen hebben zich geëngageerd om hen te steunen door hulp, vermindering van de overheidsschuld en een rechtvaardige handel. Voor elk van de acht doelstellingen werd een logo (symbool) ontworpen. Deze zijn in de buitenste rand van de fontein in hardstenen platen verwerkt.

Op de bovenste rij van de foto van links naar rechts de eerste vier doelstellingen:

1. Extreme armoede en honger bestrijden. In 2015 moet de armoede zijn gehalveerd en minder mensen honger lijden. 2. Basisonderwijs voor iedereen; alle kinderen in alle landen moeten naar school. 3. Gelijke kansen voor vrouwen. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar in veel landen staan vrouwen en meisjes op achterstand. In 2015 moet het verschil verdwenen zijn. 4. De kindersterfte terugdringen. Het aantal kinderen dat voor hun vijfde jaar overlijdt moet in 2015 met tweederde zijn teruggebracht ten opzicht van 1990. 5. De gezondheid van moeders verbeteren (linksonder). Er sterven veel vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Ook hier is de doelstelling dat het aantal in 2015 met tweederde is teruggebracht. 6. HIV/aids, malaria en andere dodelijke ziekten bestrijden (rechtsonder). Doelstelling voor 2015 is dat de verspreiding van deze ziekten teruggebracht, of liever nog, geheel is gestopt. 7. Zorgen voor een duurzaam (leef-)milieu. Bedreigingen als ontbossing, onveilig drinkwater, luchtverontreiniging en geen of slechte sanitaire voorzieningen verminderen en beter nog opheffen. 8. Een wereldpartnerschap voor ontwikkeling creëren. Een mondiaal samenwerkingsverband om de milleniumdoelen te realiseren. De VN concludeert in 2015 dat de doelstellingen hebben bijgedragen aan het verbeteren van de wereld, maar dat ze niet allemaal 100% zijn behaald. Voor de komende 15 jaar zijn nieuwe universele duurzame ontwikkelingsdoelen geformuleerd. De fontein werd 17 april 2010 in gebruik genomen, waarbij een rol was weggelegd voor schoolkinderen. Zij vormden een bloemknop met 24 grote bloembladen, waarna de fontein in werking werd gezet. Zilveren stenen in de bestrating liggen als druppels om de fontein.

Foto's SVM / tekst: Leonie Cals. Bronnen o.a.: Millennium Doelstellingen Disop VZW Brussel; Mondiaal Platform Venray; archief Peel en Maas. Stichting Venray Monumentaal: secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl