Sybill Winkelmolen en Jan Janssen trots voor hun nieuwe aanwinst.
Sybill Winkelmolen en Jan Janssen trots voor hun nieuwe aanwinst. Foto: Henk Lammen

"We zijn supertrots"

Heide | Zorgboerderij De Lorr in Heide houdt op zaterdag 18 juni een open dag. Belangstellenden zijn van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen bij de zorgboerderij en kennis te maken met de nieuwe trots: de werkruimte/kantine De Lorr.

Door Henk Lammen

In januari 2002 ging zorgboerderij De Lorr officieel van start met vijf hulpboeren, mensen met een hulpvraag. Inmiddels telt De Lorr ruim twintig hulpboeren die dagelijks gebruik maken van de dagbesteding. Die varieert van het samen voorbereiden van een dagelijkse verse lunch in de kantine, creatieve en ambachtelijke activiteiten zoals verven en schilderen of een mozaïek maken, maar ook werken in de gemeentelijke bossen (snoeien en zagen) of werken op het platteland. De Lorr beschikt over een prachtige ontmoetingstuin, een wandelroute met daarop de levensbomen van de hulpboeren en een kantine met werkruimte.

Niets moet, alles mag is het motto. "Iedere hulpboer heeft andere interesses", zegt Jan Janssen die samen met Sybill Winkelmolen De Lorr runt. "Daar houden wij rekening mee. Presteren is hier bijzaak. De deelnemers moeten zich hier prima thuis voelen, zelfvertrouwen opdoen, verantwoordelijkheid krijgen en zich kunnen ontplooien. En kunnen heerlijk buiten werken, in het groen."

Het succes heeft ook een schaduwkant. De Lorr groeide de afgelopen jaren uit haar jasje en de accommodatie had dringend behoefte aan een nieuwe impuls. "De kantine werd te klein en ook de schuur, waar veel activiteiten plaatsvonden, voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd", verklaart Sybill. In april 2015 begonnen de eerste werkzaamheden voor een nieuwe werkruimte/kantine. In oktober werd het gebouw al in gebruik genomen. Nu is het zo ver dat De Lorr de nieuwste trots aan het grote publiek wil laten zien middels een open dag.

"We zijn echt supertrots", glundert Sybill. "Het is een prachtig onderkomen geworden. Met veel glas waardoor het een transparant karakter heeft, een mooie keuken, gescheiden toiletten, en verschillende tafels om te eten en waarop de hulpboeren hun activiteiten kunnen ontplooien." Jan vult aan: "Bij de realisatie hebben we daarnaast nagenoeg alleen lokale ondernemers ingeschakeld. Ook daar zijn we trots op. Dat we samen met al die partijen zoiets moois tot stand hebben gebracht. Het is ook een impuls om de kwaliteit, die we hoog in het vaandel hebben staan, te waarborgen. We werken met hele korte lijntjes, kennen alle hulpboeren en mensen die hier werken door en door. Dat bevordert het werkplezier voor iedereen."

Over het succes van De Lorr hoeft Sybill niet lang na te denken: "Alle mensen hier zijn enorm gemotiveerd om samen, op een prettige manier, met elkaar samen te werken. De vrijwilligers en stagiaires zijn daarbij de kersen op de taart, waardoor we alle hulpboeren vrijwel een op een kunnen begeleiden. Het werkplezier is enorm. En wat het allerbelangrijkste is, we genieten hier iedere dag. Er heerst hier het gevoel van één groot gezin."