Leunen handhaaft zich in de vierde klasse

Leunen-SCV'58 4-0 (2-0).

Doelpunten: 36. Mark Hendrix 1-0; 38. Stefan Jacobs 2-0; 63. Stefan Jacobs 3-0; 71. Gijs Mooren 4-0. Scheidsrechter: Claessen (Tegelen). Toeschouwers: 200. Gele kaart: Bram Smedts, Gijs Mooren en Guus Gielens (Leunen), Geert Hendriks en Teun Jacobs (SCV'58).

Leunen: Litjens; Loonen, Biezenaar (83. Loenen), Claessens en Versteegen (83. Beelen); Smedts, Hendrix en Pouwels; Jacobs, Mooren en Gielens (76. Weijs).

Door Henk Willemssen

LEUNEN | Leunen speelt ook komend seizoen in de vierde klasse. Zondag voor eigen publiek versloeg de Leunse ploeg in de beslissende nacompetitiewedstrijd SCV'58 overtuigend met 4-0. Het uitduel tegen de vijfdeklasser uit Velp hadden de oranje-witten een week eerder al met 1-2 gewonnen.

In een lang en zwaar seizoen heeft Leunen tot de allerlaatste snik moeten strijden om het verblijf in de vierde klasse te verlengen. Na de mislukte dubbele poging tegen WHV lukte het in het tweeluik met SCV'58 wel. "Een klasse prestatie van de jongens dat we het gered hebben", zei de opgeluchte trainer Paul Cuppen. "We zaten in een moeilijke klasse terwijl we voor het seizoen enkele belangrijke spelers kwijtraakten." Halverwege de competitie hadden de Leunenaren slechts acht punten.

Daar kwam na de winterstop het dubbele aantal bij. 24 punten waren uiteindelijk net genoeg om rechtstreekse degradatie te ontlopen. De terugkeer van routinier Roel Biezenaar bleek een goede zet in de winterpauze. Hij bracht meer stabiliteit in de defensie. In het beslissende duel met SCV'58 ontbrak aanvoerder Thomas Litjens vanwege een schorsing. Libero Brecht Claessens en middenhalf Mark Hendrix waren wel weer inzetbaar. "Zij brengen wat meer rust in het spel", aldus Cuppen

Na een voorzichtig begin ging in de 19e minuut plotseling de bal op de stip. Gijs Mooren werd binnen de zestien aangetikt door Geert Hendriks: penalty. Mooren wilde zelf het vonnis voltrekken maar hij schoot de bal vanaf elf meter niet goed in. Keeper Mike van Workum kon redding brengen. Vanwege het warme weer werd er halverwege beide helften een drinkpauze ingelast. Vlak na de onderbreking beging Bram Smedts een overtreding die hem een gele kaart opleverde. Uit de vrije trap, op zo'n dertig meter van het doel, schoot SCV-captain Teun Jacobs de bal pardoes op de lat. Het antwoord van Leunen volgde snel want Mark Hendrix trof aan de overzijde de paal.

In de 36e minuut was het toch raak. Gijs Mooren ontdeed zich op rechts van zijn tegenstander en trok de bal scherp voor het doel. Mark Hendrix was ter plekke om de 1-0 binnen te schieten. Snel daarna zat Leunen op rozen toen Stefan Jacobs vanaf de zijlijn naar binnentrok. Van net buiten de zestien haalde hij schitterend uit: 2-0.

SCV'58 moest na rust nog drie keer scoren om op gelijke hoogte te komen. Het leek in de warmte een welhaast onmogelijke opgave. Toch gaf de Brabantse ploeg van trainer Jeroen Denissen uit Meerlo, die nog ooit in Leunen voetbalde, niet op. Met een mooie reflex maakte doelman Timo Litjens een gevaarlijk afstandschot onschadelijk. In de 63e minuut viel de beslissing. Stefan Jacobs werd in het centrum aangespeeld. De aanvaller glipte handig langs zijn bewaker en hij verschafte zich vrije doorgang naar het doel. Oog in oog met de keeper schoof Jacobs koeltjes de 3-0 binnen. Even later kopte Gijs Mooren raak uit een hoekschop van Guus Gielens: 4-0.

Een kwartier voor tijd kwamen bij Leunen de bloemen tevoorschijn. Want het was tijd voor publiekswissels van drie stoppende spelers. Guus Gielens (28) was de eerste die onder luid applaus naar de kant werd gehaald. Hij speelde tien jaar in de hoofdmacht. In de slotfase was er nog een dubbele wissel voor de verdedigers Roel Biezenaar en Floris Versteegen. "We hebben verdiend gewonnen. Het verschil tussen beide ploegen was duidelijk", vond trainer Paul Cuppen. Door het wegvallen van Biezenaar, Gielens en Versteegen moet Leunen opnieuw flink inleveren. Het belooft daarom opnieuw een lastig jaar te worden in de vierde klasse. Trainer Paul Cuppen hoopt zijn elftal op enkele posities te versterken. Zo komt de ervaren doelman Roelof Ascencion over van Volharding. Tim Gielens en Quincy Linke zijn afkomstig van Venray.